Край с тополите по бул. "Марица - юг"

Половинвековните дървета са опасни, твърдят от "Градини и паркове"

Последните тополи изсичат на бул. "Марица - юг" между Пешеходния мост и Герджика. Големите дървета се нарязват, за да се откарат в склада на "Градини и паркове".  "Те са на 50-60 години и са надживели възрастта си. Опасни са. Не гледайте, че изглеждат здрави, защото корените им са изгнили и могат да паднат, ако се зададе буря", коментираха от общинското предприятие по повод на недоволството на пловдивчани, че по крайбрежната ивица се изсичат здрави дървета.

Стотици тополи вече са премахнати по крайбрежните алеи и на тяхно място са засадени чинари. Сеч предстои в още един участък - от северната страна на Марица. На зелената алея покрай южния бряг от жп моста до Водната палата е прекарана поливна система и за първи път тя ще заработи през пролетта. Останалата част от бул. "Марица - юг" до Адата също ще се оборудва с тръби за напояване на зелената площ, но по проект, който се финансира по оперативна програма "Региони в растеж". Това ще стане успоредно с реконструкцията на бул. "Марица - юг", след като община Пловдив избере изпълнител. Поръчката в момента се обжалва от нашумялата Анка Ангелова от Търговищко. 

Градинарите почистват от саморасляци и сухи клонове в гората от северната страна на Гребния канал. На това място ще се прави нов парк върху площ 650 дка и за първия етап в общинския бюджет са осигурени за тази година първите средства в размер на 800 000 лева. Проектът за залесяването на обща стойност 4,5 млн. лева трябва да бъде реализиран за пет години. 

Кметът на "Западен" Димитър Колев ще внесе за гласуване на следващата сесия техническото задание за проектиране. След като съветниците го одобрят, ще се обяви обществена поръчка за инженеринг, който включва подготовката на проект и изпълнение.  Паралелно с тръжните процедури зоната ще се почисти, каза районният кмет.  Техническото задание се прави с участието на ландшафтни архитекти и еколози. Общината иска зоната да е от затворен тип, с ограда, видеонаблюдение, екопътеки, алеи, места за отдих и поливна система.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?