Подай сигнал

Край с шофьорските книжки за неграмотни

Документът вече ще се издава срещу удостоверение за завършен десети клас

България

от Марица вест. 4454 прегледа 0

Край с шофьорските книжки за неграмотни

Държавата затяга за пореден път режима за издаване на шофьорски книжки в опита да пресече практиката документът да се купува от неграмотни хора. Досега изискванията бяха кандидатите да имат завършен 8. клас.

Хора от малцинствата обаче масово заобикаляха закона, като си пазаруваха дипломи в селските училища, без дори да са стъпвали в час. Сега КАТ ще издава книжката само срещу удостоверение за завършен 10. клас. Това следва от промени в наредбата за реда на издаване на документи. Изискването за завършен първи гимназиален клас (10-и) бе въведено в закона миналата есен. Преди това минималното образование бе основно, т.е. 8-и клас.

Едва сега обаче се променя и самата наредба. Въпросният набор от документи ще се изисква само при първо издаване на документа. Така в КАТ ще трябва да се носят медицинско от личния лекар, копие от документ за курс по първа помощ, декларация, че обичайното местопребиваване на човека не в друга държава от ЕС и че той няма чуждестранна книжка, както и документ за минимум 10-и завършен клас. Документите от ДАИ за изкарани листовки и кормуване се проверяват служебно.

Новият ред за издаване на книжки обаче може да доведе до объркване. Правилата ще важат за всички, завършили по Закона за предучилищното и училищното образование, приет през 2015 г. Той отмени стария Закон за народната просвета, който бе в действие от 1991 г.

Новият закон бе обнародван в "Държавен вестник" на 8 октомври 2015 г. и е влязъл в сила 3 дни по-късно. На практика това значи, че документ за завършен 10-и клас ще се иска само за тези, завършили след есента на 2015 г. За всички останали важат старите правила, т.е. изискването за тях е да имат завършен поне 8-и клас.

Коментари