Край на канабиса в Хага! Забраниха го

Хага стана първият холандски град, който забрани употребата на канабис в централната си част, предаде Франс прес. Забраната е наложена след множество оплаквания от страна на жители и туристи от силната миризма и шума, вдиган от любителите на наркотика.

От хагската община обявиха, че се забранява консумацията на леки наркотици в 13 места на града. Мярката обхваща центъра на града, района около гарата и търговските улици.

Целта е да се противодейства на неудобствата, създавани от публичната употреба на канабиса, и да се обезкуражат противообществените прояви.

До края на април нарушителите ще бъдат само предупреждавани, а след това ще им се налагат глоби, чийто размер ще се определя от прокуратурата.

Във връзка със забраната се провежда и широка информационна кампания в града, така че всеки да знае къде не бива да се употребява канабис.

Държавният съвет, най-висшата административна инстанция в страната, междувременно позволи на община Амстердам да намали работното време на "кафенетата" в близост до училища, където се продава канабис.

Холандия легализира през 1976 г. притежаването на канабис, неговата употреба и препродажба в количество до пет грама. Въпреки това отглеждането му и продажбата в големи количества са забранени от закона.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?