Подай сигнал

Коя книга да изберем - електронна или хартиена?

Култура

от Дамяна Михайлова 233 прегледа 0

С напредъка на технологиите електронната книга се опитва все по-напористо да измести хартиената. Младата аудитория посяга често към нея, защото е по-достъпна, евтина и удобна за четене. Все пак и сред тийнейджърите се намират такива, които смятат, че нищо не може да замени уникалното усещане да разтвориш книга с хартиени корици. Ето пет предимства на всеки от двата вида книги:


Електронни книги:


Eлектронните книги са по-достъпни. Удобни са за четене - малкият им размер ги прави компактни за носене в чанта или раница. Също така вече не е нужно да се чудим къде има място на рафта за новата книга, при четеца всичко е на екрана. Може да се чете и на тъмно - достатъчно е просто да настроим четеца на по-висока яркост, вместо да търсим светли места или да святкаме лампата. По-лесно се намират книги и информация -търсенето е супер лесно с четец под ръка. Може през търсачката да се намери всяка желана книга, което спестява усилията от обикаляне в книжарници и библиотеки. Освен това има опция за търсене на дума или израз и вече не е нужно разгръщането в търсене на определената страница. Има функция и за отбелязване на думи. По-евтино е. Цената на електронните книги като устройства не е толкова висока, а и си струва, тъй като се равнява на цената на няколко хартиени книги. Самите файлове с книгите могат да се свалят безплатно от сайтове или да се заплатят, но дори тогава цената им не е висока.


Хартиени книги:


Миризмата на нова книга. За разлика от електронните, хартиените книги миришат добре на хартия и мастило, миризма, с която мнозина от нас са израснали. Можеш да ги споделиш с приятел - притежанието на хартиена книга дава възможността да я дадеш на приятел и това да заздрави приятелството ви, особено ако му хареса книгата. Кой би дал електронна книга назаем? Независимост от интернет - да притежаваш хартиени книги ти дава златната възможност без кабел да прехвърлиш книгата си, за да я четеш. Електронните книги винаги имат една и съща корица. А книгите са пътешествие и всеки обича разнообразни и атрактивни корици. В четеца обаче началната страница е винаги еднаква - обикновено реклама. Да изключиш четеца си не доставя такова удоволствие като да затвориш току-що прочетената хартиена книга.