Подай сигнал

Коя формула ще ни донесе повече пари при пенсиониране

Близо 80% от полицаите и военните също ще вземат повече пари, ако посочат само стажа си след 2000 година

Бизнес зона

от ЯНИЦА МАРОВА 28154 прегледа 0

Коя формула ще ни донесе повече пари при пенсиониране

До 2023 г. новоотпуснатите пенсии ще бъдат изчислявани по две формули - и по новата, и по старата, като на възрастните ще бъде отпускана по-благоприятната сума. При първата се зачита само стажът след 2000 г., а при втората се включва този преди 2000 г. и 3-те „златни години“. Полицаи, военни, инвалиди и учители щели да вземат по-високи пари за старини, ако се откажат да се пенсионират по стария ред, според който се взимат 3-те „златни години“, става ясно от анализ на НОИ. Едва за 21 на сто от служителите под пагон по-изгодна ще е старата формула.

Според изчисленията на осигурителния институт най-облагодетелствани от новата формула щели да бъдат учителите. Причината - през последните години възнагражденията им растат постоянно. Така прогнозата е, че при 87 на сто от педагозите парите за старини ще са по-високи, изчислени само според доходите им след 2000 година.

Сметките показват още, че при 66 на сто от хората с инвалидни пенсии използването на новата формула щяло да доведе до по-благоприятен размер.

На обратната страна са миньорите, които са взимали заплати далеч над средната преди 2000 г. За тях е по-изгодно да използват „трите златни години“ при пенсиониране. Така те ще могат да използват годините, в които доходите им са били най-високи спрямо средните възнаграждения за страната. Старите правила щели да бъдат благоприятни и за служители в тежката промишленост и енергетиката.

Разлика при изчисляването на пенсията по новата и по старата методика при тези, които са се осигурявали на максималния или на минималния осигурителен доход, няма да има, става ясно още от анализа.

До двойното пресмятане, което ще струва тази година на НОИ 13,7 млн. лв., се стигна няколко месеца след като бяха премахнати „трите златни години“. Причината за 4-годишния гратисен период бяха очаквания за ощетени бъдещи пенсионери.

Коментари


Никоя!!!

ПОМИСЛЕТЕ ЗА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ И ЖИВОТНОВЪДИ КОИТО ХРАНЯТ БЪЛГАРИЯ И ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ ПЕНСИИА ВОЕННИТЕ КАЛПАЗАНИ ЩЕ ВЗЕМАТ ТАВАНА

Защо ни занимавате с пенсиите на паразитите с пагони. Кажете за останалите, блъскали цял живот на халост.

Как след 2000 година бе простаци , то от 2000 до 2019 са 19 години , недостатъчни за пенсиониране.

Три коментара, пусани от един и същи тъпанар - и стотинките капят!

Електронния регистър е от 1.01.1997 г - къде отиват 3 години с реални данни ???? Защо от се отписват 3 години и се започва "новото летоброене"от 2000 г. ????

Другите държави поне ги хакат чужди хакери, няма такава държава която да е хакната от СВОИ хакери. Това се нарича чикиджийство на държавно ниво.

Що не си захакате ЦЯЛАТА пенсионна система в НОИ? И после Кристиян да раздава за бог да прости на кой колкото реши?