Константин Цеков от ФСБ: Музиката има великата сила да обединява

Константин Цеков е роден на 24 декември 1952 г. в Благоевград. От 7-годишна възраст се занимава с пиано при Лидия Кутева, а през 1972 г. завършва и нейния клас в Музикалното училище в София. През 1978 г. завършва Музикалната академия в класа по пиана на проф. Лили Атанасова. През 1976 г. създава ФСБ заедно с Александър Бахаров и Румен Бояджиев. Преди концерта на ФСБ на 31 март в зала СИЛА той отговори на няколко въпроса на "Марица". 

-Как си обяснявате дългия живот на Вашите песни и това, че 3 поколения ги пеят с възхита?

-Това може да ни ласкае, защото много малко артисти по света са го постигнали. Само давам за пример български или световни хитове, които се завъртат в ефира за един-два месеца и изчезват завинаги.

-В едно интервю Румен Бояджиев споделя: Сложихме си един олтар, пред който да се молим и си казахме, че каквото и да направим, това ще бъде нашата религия - да правим професионална музика, красива, от която да не се срамувам. Това ли е рецептата за дълголетие на една група, изпълнител, песен? Горното твърдение не носи ли елементи на саможертва?

-Аз мисля, че музиката на FSB сама по себе си достатъчно разкрива нашата чувствителност, нашите музикални послания и нашата отговорност, докато я създаваме, за да може оттам нататък тя да измине своя път до почитателите ни.

-Държавата и музиката, държавата и културните ценности? Какъв е Вашият коментар по темата?

- Темата може да бъде безкрайно дълга, но аз бих казал съвсем кратко. Никога не съм отъждествявал музиката си с държавата, нито пък някога съм очаквал помощ от държавата, за да правя музиката си. Факт е, че държавата дори не се интересува колко българска музика тече в ефира.

 -ФСБ е кауза - факт. Съвременното общество има ли нужда да бъде обединявано от каузи, каква трябва да е същността на тези каузи, за да увлече максимален брой хора в духовен поход (напук на материалното и технократско бездушно съвремие)?

  -Музиката затова е гениално изкуство, защото обединява хората и без каузи. Затова тя има великата сила да обединява всякакви хора, независимо от различията им.

  -ФСБ, новото време и нови песни? Разкрийте ни повече от онази зона на творчеството, която е свързана с нови композиции, албуми? Какво предстои?

- Последният ни албум - „FSB”, който ние все още наричаме новия, още като че ли не е достигнал до хората, тъй като медиите излъчват само две-три неща от него. А бих искал и останалите 12 парчета в албума да бъдат открити от почитателите ни.

-Пловдив ще е Европейска столица на културата само след 1 година. Какво е за Вас Пловдив, как го усещате и преживявате?

 -За мен Пловдив винаги е бил много специален и винаги е имал свое място в сърцето ми. Може би е така заради любимата ми пловдивска публика…

-Колко репетиции ще направите преди концерта в Комплекс С.И.Л.А.?

-Това е тайна.

-Споделете подробности за предстоящия концерт на 31 март в Пловдив в Комплекс С.И.Л.А.

-Освен нас тримата  на сцената отново ще бъдат Ивайло Звездомиров - бас, Николай Копринков - китара, Румен Бояджиев-младши - барабани, Борислав Бояджиев-перкусия и  Стефан Цеков - барабани.

-Ще минат ли още 5 години, преди да ви видим отново в Пловдив? Пловдивската публика очаква всяка среща с вас с нетърпение.

- За нас всеки концерт в Пловдив е истинско удоволствие и от сърце благодарим на пловдивската публика за взаимната любов. Очакваме пловдивчани на 31 март.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?