Подай сигнал

Конфликт на интереси бута кмета на Калофер от стола

Решението на ВАС по казуса „Румен Стоянов” е окончателно, чака се решение на Общинската избирателна комисия

Регион

от Цветана Георгиева 855 прегледа 0

Румен Стоянов

Кметът на Калофер Румен Стоянов изпълнява длъжността си в конфликт на интереси. Решението на Върховния административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Съдебният акт е от 20 март, а решението на ВАС потвърждава решението на Административния съд в София. Това означава, че Румен Стоянов може да бъде отстранен като кмет на Калофер заради установен конфликт на интереси.

Градоначалникът на Ботевия град бе уличен след проверка по сигнал на Комисията по проверка и установяване на конфликт на интереси. Сигналът срещу него е за това, че е назначил във финансовия отдел на кметството брата на съпругата си. Назначението е било по заместване, поради ползване на отпуск по майчинство от страна на служителка.

Проверката е установила още, че шуреят на кмета е подал заявление за назначаване преди служителката да освободи длъжността. Това според КПУКИ означава, че роднината на кмета е получил предварително информация за освобождаването на работното място и възможността да го заеме по заместване.

Според проверяващите кметът се е оправдал, че искал да вземе на работа свой съгражданин, вместо да му пратят общинар от някой друг край на страната и затова не бил подал декларация, в която да извести за роднинското назначение.

Освен явниятконфликт на интереси, описан в закона, шуреят не е отговарял и на условията за заемане на длъжността – 10 години професионален стаж.

В законният 14-дневен срок Стоянов обжалва решението на КПУКИ пред Административен съд София. С решение № 5427 от 19.09.2017г. софийските магистрати отхвърлят жалбата на Стоянов и препотвърждават конфликта на интереси от страна на калоферския кмет, установен от съответната комисия.

Румен Стоянов е подал касационна жалба до ВАС, с която е обжалвал решението на Административен съд-София. Жалбата му е разгледана на 11.02.2019г. А решението на ВАС е от 20.03.2019 г.

Напълно възможно е Румен Стоянов да бъде отстранен от длъжността кмет, съгласно чл.42, ал. 2, т.11 от ЗМСМА. Юристи са категорични, че в тази си част законът е императивен и при установен конфликт на интереси следва отстраняване.

Ако Общинската избирателна комисия бъде сезирана с официални докумунти за казуса „Румен Стоянов”, то председателят на ОИК трябва да информира членовете и да насрочи заседание, на което подадените документи да се разглежда и още в същия ден ОИК да излизе с решение. По закон решението на ОИК може да се обжалва пред ЦИК. Ако има такова обжалване окончателно решение за отстраняване става след заседание на ЦИК. Това може да се случи още през тази седмица.

Готов съм да приема всяко решение на Общинската избриталена комисия, заяви пред „Марица кметът на Калофер. За никого в Калофер не е тайна, кой работи в кмеството, нямаше вариант за друг човек, който да заеме тази длъжност, каза още Румен Стоянов. Той уточни, че титулярката вече се е върнала на работа. А ако се стигне до остраняването му от кметския пост и ако има основание, ще обжалва по съответния ред. Но е готов да приеме всяко законово решение.

Ако Румен Стоянов бъде остранен от поста, това ще бъде за втори път в рамките на двата мандата, през които е кметувал. През първия мандат той бе отстранен заради това, че не бе закрил фирмата си в посочения от закона срок. Няколко месеця след като бе избран Румен Стоянов се яви отново на избори. За себе си той предвижда въщия вариант и сега.