Подай сигнал

Комунистите взривяват адска машина в църквата "Света Неделя"

Най-големият атентат в българската история взима 213 жертви, но не постига целта си - да ликвидира цар Борис III

България

от Екип Марица 319 прегледа 0

На 16 април 1925 г. по време на церемонията по погребението на ген. Константин Георгиев български комунисти взривяват купола на църквата „Света Неделя“ в София.

Историята за може би един от най-големите атентати в България започва в ранната привечер на 14 април 1925 година, когато народният представител от Демократическия сговор Константин Георгиев е убит.

Погребението на депутата е определено за 16 април в 15 часа в храма “Света Неделя”, където се очакват да дойдат хора от най-висшата класа - множество офицери, войници, висши чиновници, част от министрите и Негово величество цар Борис III.

Атентатът е планиран старателно, а главно действащите лица са Никола Петров, Димитър Златарев, Петър Абаджиев, Марко Фридман, Коста Янков и още един човек, който може би изиграва най-главната роля - Петър Задгорски. Tой е клисарят, благодарение на когото в църквата биват внесени 25 килограма взривни вещества.

На 16 април 1925 година около 15.20 часа Задгорски се качва на тавана и почуква на вратата три пъти. Тогава Никола Петров запалва фитила - експлозивът се взривява, а над черквата се издига черен облак. Главният купол на църквата се събаря, а под него се намират множество невинни хора.

“Там видях жива гробница: парчета от икони, разхвърляни шапки, ръце, окървавени глави и всичко това бе застлано с кръв. Всички хора бяха загубили присъствие на духа, бягаха на всички посоки и викаха”, споделя пожарният командир Юрий Захарчук.

Жертвите са много, трагедията е огромна, хаос обзема ужасената тълпа. По случайност всички членове на правителството се отървават с не толкова тежки наранявания. А главната “мишена” цар Борис III изобщо не присъства на опелото за Константин Георгиев, тъй като е на друго погребение на убитите в атентата срещу него в прохода Арабаконак два дни по-рано.

Макар министрите и царят да се спасяват, общият брой на загиналите е огромен и ужасяващ - 213 души. Сред загиналите са бойци, които са се сражавали геройски за своята родина, включително Стефан Нерезов - офицерът, водил Първа българска армия край Дойран.

Делото за атентата започва на 1 и завършва на 11 май. Съучастниците на Петър Задгорски правят опит да го убият, но той успява да избяга и се предава в полицията, където признава всичко. Голямата част от организаторите получават смъртни присъди, изпълнени публично на 27 май.