Подай сигнал

Компютърът сменя учителя за проверката на контролните

Системата генерира различен тест за всеки ученик и елиминира преписването

Образование

от Елица Кандева 591 прегледа 0

Десетокласник от Математическата гимназия създаде интернет приложение, с което учителите могат бързо и лесно да създават изпитни тестове, а после да проверяват автоматизирано как са се справили учениците. Сега половината училище е сърдито на Петър Бечев от паралелката по програмиране, защото софтуерът му генерира отделен тест за всеки и така изключва възможността да се преписва.

Платформата „My exam” цели именно това - да улесни работата на учителя и да елиминира хитруването по време на контролно, обяснява създателят .

В платформата учители и ученици се регистрират безплатно, но всеки има свой набор функции, позволени действия и достъпно пространство.

Учителят има възможност да създаде тест, с който да провери знанията на класа. При въвеждането на всеки въпрос отбелязва верния отговор и колко точки носи той. След се като избере конкретна паралелка, системата разбърква въпросите, като подрежда в съответствие с тях и банка с верните отговори. Така по време на изпитването за всеки ученик има уникален тест и в целия клас няма два еднакви, така че с надничане през чиновете да могат да се препишат верните отговори от първия до последния въпрос.

Единствената разлика при попълването им е, че отстрани на листа с въпросите има баркод. Той позволява после бланките да бъдат сканирани. Щом направи това, учителят се отдава на почивка, а системата проверява тестовете, описва действието Петър Бечев.

Софтуерът позволява не само автоматично да се сборуват точките на всеки ученик и той да получи бележка, но и преподавателят да тегли друга полезна информация. Той има възможност да „изиска” различни справки - например познаваемост на отговорите за всеки въпрос, дял оценки от Слаб до Отличен. Така обратната информация е съвсем точна, а не обща представа, добита по време на проверяването на тестовете. И е много полезна на учителя да си направи изводи какво знаят учениците и къде имат дефицити, за да наблегне на пропуските.

Системата е защитена и няма как учениците да изтеглят вариантите за теста, категоричен е Петър Бечев.

Учителите в Математическата гимназия приемат иновативното предложение на възпитаника си и са готови да го пробват. Вероятно от следващата учебна година то ще се прилага масово по различните учебни дисциплини в училището.

Петър още не е мислил как да защити идеята си и за евентуално патентоване. Първо трябва да се тества и да се направят подобрения, има време за авторските права, казва момчето.

Коментари