Подай сигнал

Коментарът на "Марица": Задължени сме да успяваме

Коментари

от Руси Чернев, главен редактор на в. "Марица" 905 прегледа 0

Коментарът на "Марица": Задължени сме да успяваме

На нас, от "Марица", по право и по задължение ни се пада да пазим жива историята на Пловдив. И да продължаваме да я пишем всеки ден. Защото именно написаното остава като сътвореното.

Идеята да съберем в изложба знаковите марки на Пловдив се роди съвсем естествено, докато обмисляхме как да отбележим 140-годишнината от излизането на първия брой на вестник "Марица", онзи на създателя Христо Г. Данов. И решихме да отдадем заслуженото на онези успели индустриалци, търговци, предприемачи и общественици, превърнали града в двигател за икономическото и духовно развитие на обединеното Княжество.

Още в годините преди Освобождението тук се преселват будните синове на големите търговски фамилии от Копривщица, Клисура, Карлово и Калофер. Тукашните занаятчии и първите индустриалци произвеждат продукция, която се продава от Делхи до Ню Йорк. Възходът продължава и златната за Пловдив Източнорумелийска епоха.

След като е изиграл ключова роля за Съединението на България, градът прави своята голяма саможертва, изпращайки в новата столица най-напредничавите си умове. Те се заемат с управлението на държавата, създават законите, поставят началото на икономическия бум. Други остават да работят под тепетата и създават големите търговски марки, някои запазени и до днес.

Христо Г. Данов строи и оборудва първата българска печатница, а през октомври 1878 г. се заема с издаването на вестник „Марица“. През 1881 г. е открита пивоварната „Каменица“, през 1892-ра Антон Папазов отваря своята парфюмерийна и козметична фабрика, а година по-късно градът е домакин на Международното търговско и занаятчийско изложение, предшественик на Пловдивския панаир.

В Европа вече са познати тютюневите изделия на Томасян, а малко по-късно фамилията Калпакчиеви строи тук първата голяма тухларна.

Преживели сътресенията на две световни войни и националните катастрофи, пловдивските индустриалци и търговци понасят ударите на национализацията и много от старите марки отиват в историята.

Днес, 70 години по-късно, Пловдив отново е водещият индустриален център на България. В челните позиции на всички браншови класации четем имената на компании от града и региона.

За да отдадем заслуженото на онези пионери, които поставиха началото на икономическото чудо с марка Пловдив, и тези, които пазят традициите и ги надграждат и до днес, събрахме на едно място знаковите брандове на града в областта на бизнеса, културата, образованието и здравеопазването.

Всеки, който отдели от времето си, за да разгледа изложбата, ще се убеди още веднъж, че ние, пловдивчани, сме обречени да успяваме. Заради тези, които градиха града преди нас, и заради онези, на които ще го предадем. /Марица.бг

Коментари