Подай сигнал

Колумб акостира във Венецуела

Свят

от Екип Марица 119 прегледа 0

Колумб акостира във Венецуела

Христофор Колумб акостира на континентална Америка при Венецуела на 1 август 1498 г. Легендарният мореплавател, роден в предградието на Генуа, предприема четири изследователски експедиции в периода между 1492 и 1504 г. За пътешествията му с опознавателна цел е издаден указ на испанския крал.


Събитията по време на тези експедиции той описва в бордовите си дневници. Оригиналите на тези дневници не са запазени, но испанският свещеник-доминиканец Бартоломе де Лас Касас прави частично копие, което достига до наши дни и благодарение на което стават известни много детайли за описаните експедиции.


Колумб е пропътувал почти всички по-важни маршрути, познати на европейските моряци по това време - Средиземноморието, Атлантическото крайбрежие на Европа и Африка. Открива Саргасово море, Бахамските острови, Куба и Хаити, Малките Антили и Пуерто Рико, Ямайка, Тринидад и Южна Америка, Карибите и Централна Америка.


На името на мореплавателя са наименувани голямо количество географски обекти по всички краища на света. Неговото име носят 14 града и плато в САЩ, планина, провинция, езеро и нос в Канада, ледник в Аляска, държава в Южна Америка.


Но и до днес продължават спорове дали Христофор Колумб, или викингите са открили Америка.