Kолко е вредно да прегръщаме и целуваме домашния любимец

Всеки, който има котка или куче, знае, че животинчето се превръща в пълноправен член на семейството. И като такъв заслужава да получава цялата любов, с която сме способни да го дарим. А тя най-често се изразява в прегръдки и целувки, които изглеждат напълно в реда на нещата, особено ако домашният любимец има всички необходими ваксини.

Учените обаче всячески се опитват да ни убедят, че това разбиране е доста погрешно, пише news.bg. Последният довод в тяхна полза е изследване, проведено от Glasgow Caledonian University. Изводът от него е, че близкият контакт с домашните любимци може да бъде животозастрашаващ, а причината са десетки заболявания, които се прехвърлят от животно на човек.

Снимка 422204

Източник: iStock

Причината е пренасянето на бактерии чрез слюнката. Те стават все по-резистентни към антибиотици и не се поддават на лечение. Причината за това мутиране е прекалено честата и в много случаи ненужна употреба на антибиотици както от хората, така и от домашните любимци.

Най-важният съвет на лекарите е да не целуваме котката и кучето си по устата, защото с този израз на любов шансът да си прехвърлим зарази е най-голям. Всеки по-близък контакт на кожата ни с козината на домашния любимец също не е препоръчителен, особено при децата, пише Daily Mail.

Препоръчително е обаче да покрием с лепенка всички открити рани, до които може да се докосне животното, за да избегнем директно заразяване. Трябва внимателно да консултираме и приема на всякакви антибиотици с личния си лекар, като прибягваме до тях само в най-крайни случаи.

Кучето и котката пък трябва да се хранят само от техни купички, никога от чиниите, които и ние използваме за сервиране. Трябва и винаги да мием ръцете си след контакт с домашния любимец.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Поверително

Поверително

11.05.2019 | 09:02

Пълни глупости...от момента на раждането ми до ден днешен съм сред животни котки, кучета, кози, крави и всички получават прегръдки дори едната котка спи всяка вечер върху мен. А лекар посещавам по рядко от колкото има метеоритен дъжд!

Отговори
1 0
СИ ГИ ИЗПАПКАМММ

СИ ГИ ИЗПАПКАМММ

10.05.2019 | 13:24

СИ ГИ ИЗПАПКАМ И ДВАМЦАТА ОТ ТЕЗИ ПИКС ХАХА МАРИЦА ДА СИ ВЪРНЕ СТАРАТА КОРИЦА ...

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?