Подай сигнал

Колеги, спрете! Не погубвайте детето, попаднало в капана на ИДИЛ

Коментари

от Екипа на "Марица" 3662 прегледа 0

Мисията на "Марица" не е в търсенето на сензации, а в обществената отговорност

Преди минути една онлайн медия оповести името и училището на момчето, което е било вербувано от „Ислямска държава” – факти, които на „Марица” и на други колеги от гилдията вече бяха известни на по-ранен етап през горещия уикенд, в който всички журналисти търсеха информация и коментари по случая, който шокира цяла България.

Като журналисти, които държат на професионализма, но и на етиката, на човешките и неписаните морални норми, ние не публикувахме тези данни.

Няма да ги поместим и сега, няма да дебнем край оградата на учебното заведение и пред дома на момчето. Защото не искаме да сочим с пръст и да заклеймяваме – това не е полезният ход за обществото в този толкова труден момент за всички. Така разбираме отговорността в професията си.

Не подценяваме опасността от процеси като радикализация у нас. Но и няма да я превърнем в сензация, която самоцелно да вдига трафика и тиражите ни.

Нека дадем възможност на специалистите да направят необходимото за подкрепа на момчето и за националната сигурност.

Призоваваме и колегите от други регионални и национални медии да се придържат към отговорно и разумно поведение, да не влизат агресивно в личното пространство на момчето и семейството, нито да подлагат на тормоз екипа на училището в лов за пикантни подробности.

Един тийнейджър е паднал в капана на „Ислямска държава”. Да не го превръщаме в жертва и на медиите!