Подай сигнал

Колеги, спрете! Не погубвайте детето, попаднало в капана на ИДИЛ

Коментари

от Екипа на "Марица" 3643 прегледа 0

Мисията на "Марица" не е в търсенето на сензации, а в обществената отговорност

Преди минути една онлайн медия оповести името и училището на момчето, което е било вербувано от „Ислямска държава” – факти, които на „Марица” и на други колеги от гилдията вече бяха известни на по-ранен етап през горещия уикенд, в който всички журналисти търсеха информация и коментари по случая, който шокира цяла България.

Като журналисти, които държат на професионализма, но и на етиката, на човешките и неписаните морални норми, ние не публикувахме тези данни.

Няма да ги поместим и сега, няма да дебнем край оградата на учебното заведение и пред дома на момчето. Защото не искаме да сочим с пръст и да заклеймяваме – това не е полезният ход за обществото в този толкова труден момент за всички. Така разбираме отговорността в професията си.

Не подценяваме опасността от процеси като радикализация у нас. Но и няма да я превърнем в сензация, която самоцелно да вдига трафика и тиражите ни.

Нека дадем възможност на специалистите да направят необходимото за подкрепа на момчето и за националната сигурност.

Призоваваме и колегите от други регионални и национални медии да се придържат към отговорно и разумно поведение, да не влизат агресивно в личното пространство на момчето и семейството, нито да подлагат на тормоз екипа на училището в лов за пикантни подробности.

Един тийнейджър е паднал в капана на „Ислямска държава”. Да не го превръщаме в жертва и на медиите!

Коментари


Какво дете бе.На тази възраст ще ви купят и ще ви продадат.Явно този младеж си е имал някакви повреди в главата и сега трябва да го лекуват.

Отлична позиция на сериозна медиа!

Абе психар, а това ако беше твоето дете така ли щеше да мислиш?!

Ако този малък психар беше взривил училището и убил български деца.... без значение мойте или на автора на тази статийка пак ли щеше да се вълнуваш от професионализъм,етика,човешки и неписани морални норми ?Статията е популизъм в най-чистокръвиния му вид ,чиято цел е точно вдигане на тиражите ви !

Само в България престъпниците са честни "бизнесмени" или "жертви". Да попитам нещо уважаемите медии, които толкова зорко пазят честта на това момче - Ако тоя малоумен безделник беше взривил бомбата в училището (каквото намерение той очевидно е имал), пак ли той щеше да е жертвата?!

Дали, някой от тези медии се замисля, че това момче има съученици. Дали, някой се замисля за родителите на тези съученици. Тези страшни заглавия, тези гръмки изказвания, освен да внесат смут и объркване, нищо друго не направиха. Когато медиите оповестяват имената на ученика, дали осъзнават, какво ще се случи в това училище. Поведението на прокуратурата и медиите е абсурдно.