Кой какво спечели от масовата приватизация

Централен депозитар и НАП стартираха безплатна услуга за проверка на дивидентите

След масовата приватизация през 1996 г. на всеки пълнолетен български гражданин се полагаха по 25 000 бона, раздадени под формата на бонови книжки. Втората вълна започна през 1998 г. и приключи през 2005 г. Тогава бяха раздадени нови 250 000 инвестиционни бона, които след деноминацията станаха 250. 

12 години след края на раздържавяването над два милиона души притежават акции от предприятия, но не го знаят. По данни на Министерство на финансите общата сума на непотърсени акции от масовата приватизация достига между 2-3 млрд. лева.

Финансови експерти съветват притежателите на приватизационни бонове да разберат каква е съдбата им.  

Притежателите на бонови книжки лесно могат да проверят дали към днешна дата имат някакви дивиденти от тях.

Централният депозитар и Националната агенция за приходите стартираха дълго чакана обща електронна услуга - проверка за притежаване на акции. Това става с ЕГН и ПИК - персонален идентификационен код, който се издава от всяко поделение на Националната агенция по приходите.

По този начин всеки може бързо и лесно да разбере дали притежава, или не акции от предприятия, придобити по време на масовата приватизация. Справката дава информация за собствеността върху финансови инструменти като акции, облигации и дялове, в кое дружество са активите и допълнителни данни, пише в сайта на Централен депозитар.

Информацията може да бъде получена на електронен адрес: https://ewallet.csd-bg.bg, който скоро ще бъде активен. При първата вълна на масовата приватизация през 1996 г. държавата раздаде близо 13% от дяловете си. Това стана чрез т.нар. приватизационни бонове и всеки пълнолетен гражданин имаше право да си купи по 25 хил. инвестиционни бона по 1 лев (днес 25 лв.).

В масираната акция се включиха над три милиона българи, повечето от които повярваха на обещанията, че ще получат дял от раздържавяващите се предприятия, ще могат да купуват и продават техни акции, както и да участват в управлението им.

Тогава се създаде Българска фондова борса - София АД, нароиха се и 81 приватизационни фонда. Скоро  след като се завъртяха редица сделки, някои от фондовете се преобразуваха в холдингови дружества. Останалите или се ликвидираха, обявиха несъстоятелност, бяха прекратени и заличени, а дребните акционери загубиха парите си.

Има и друга група дружества, които доброволно излязоха от борсата след разрешение на Комисията за финансов надзор.   Около 50 са живите днес бивши приватизационни фондове, но трийсетина имат публично предлагане на Българска фондова борса.

Който не е следил тяхното развитие през годините и не си е потърсил и получил дивидентите (ако са давани), може да го направи сега, след проверка на състоянието на фонда или да си предложи акциите за продажба.

Това става чрез инвестиционен посредник или чрез банка. За услугата обаче искат такси и комисиони между 20 и 100 лв. Затова първо проверете дали си струва да продадете боновата си книжка. Ако е на стойност под 50 лв., по-добре се откажете,  особено ако трябва да правите разходи за транспорт, пълномощно, удостоверение за наследници и др. /Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?