Подай сигнал

Кой е собственикът? Банки спорят за хижа "Руен"

Пловдив

от Дончо Донев 1212 прегледа 0

"Руен" е най-старата хижа в района

"Руен" е най-старата хижа в нашия район. Тя е строена през 1937 г. и до средата на 90-те години посрещаше туристи. Условията в нея бяха като в типична хижа - нарове и стаи с голям капацитет. Оставена на произвола на съдбата и стопанисвана от хора, чиито интерес бе по-скоро свързан с масата и шумните празненства, логично дойде момент, в който това място нямаше логиката да приема хора, на фона на условията, които предлагаше, пояснява Мирчев.

Проверка на "Марица" установи, че незнайно как хижата е попаднала в частни ръце, а след това няколко пъти е ипотекирана в банки. Именно финансовите институции сега спорят чия е, но едва ли някоя от тях счита за особен актив съборетината, която приютяваше туристите до преди две десетилетия.

Следващата хижа, строена след "Руен" в хронологичен ред, е хижа "Безово". В момента тя не приема официално посетители. Предоставена е от БТС на ТД "Безово" за стопанисване, ала след 2012 г., когато ТД "Безово" е изключено от туристическия съюз, следите за собствеността на това място се губят. Преди 2-3 години двама млади ентусиасти пробваха да я пуснат наново. Очевидно обаче бързо са се разочаровали, тъй като по нищо не личи скоро да е приемала туристи.

Хижа "Момина сълза" е поредното място, което бе скъпо за туристите и в момента тъне в разруха. Тя е подарена преди около век на община Станимака от богатата бачковска фамилия Костадинови, чиято собственост е била. До преди две десетилетия там се събираха шумни компании, а туристите вече отдавна ги нямаше. Мистерия остава чия собственост е. Въпрос на малко време е обаче "Момина сълза" да се срути и да потъне в забвение. И така да бъде потъпкано родолюбивото дело на фамилия Костадинови.