Подай сигнал

Кой дърпа конците на нощния живот в Пловдив

Богатите наследници Тодор Батков-младши и Вълчо Арабаджиев инвестираха милиони в най-вървежния клуб в Пловдив

Лайфстайл

от Станимир Кронев 5663 прегледа 0

Пловдив отдавна се самоопределя като град на интелектуалците. Градът се кичи с титлата духовна столица на България далеч преди да бъде избран за Европейска столица на културата. Когато става дума за нощен живот обаче, тук най-добре вирее чалгата. За разлика от класическите вариететни барове и дискотеките с техно и поп, танцувалните клубове, залагащи на Азис и Ивана имат далеч по-дълъг живот. Такъв е пазарът, признават инвеститорите. Пловдив е университетски град, в който извън местните младежи живеят още над 25 000 техни връстници от близки и далечни области. И явно чалгата е в кръвта им. И в този бранш обаче сътресенията не са рядкост, а всяко ново модерно място набързо обира клиентелата на предишните лидери.

Към днешна дата ситуацията се повтаря - заведенията със сериозен стаж "Галакси", "Сикретс" и "Планета" са под сериозния натиск на конкурента "Мегами". Във веригата, създадена от богатите наследници Тодор Батков-младши и Вълчо Арабаджиев, са налети милиони. Клубът е крачка напред пред най-новия си опонент - „Оникс”, който наскоро се настани на мястото на неуспелия да пробие за пореден път на пазара в Пловдив хаус-клуб на софийската верига „Бедрум" .

Данъчни налазиха дългогодишния лидер "Галакси"

Новините от бранша сочат, че дългогодишният лидер "Галакси" в ЖР "Тракия" е пред затваряне. Клубът има тежки проблеми с НАП, започнали още преди години. В разгара на лятото заведението бе запечатано след съвместна проверка на данъчните и полицията. Причината за мярката се оказа засечени системни нарушения, свързани с неиздаване на касови бонове. Преди няколко седмици инспектори от приходната агенция отново следяха на входа на заведението, чието име продължава да свети в списъците с неизрядните и рискови фирми. Няколко пъти през годините фирмата, оперираща в заведението, се сменяше, но инвестициите в него продължават. Последният скъп ремонт бе направен преди броени месеци, но клиентелата продължава да намалява.

Понастоящем клубът е собственост на "Груп 97" ЕООД. Дружеството е регистрирано през октомври 2017 година със собственик Красимир Костадинов. Преди това клубът е бил собственост на няколко фирми със сходни имена - "Галакси 97", "Галакси 197" както и "Галакси 097". В различните години и при различните дружества приходите на клуба варират в широк спектър. Към 2017 година "Груп 97" е имал оборот от едва 424 000 лева, докато през 2016 година "Галакси 197" е отчело нетен приход от 2 143 000 лева.

Собственикът на "Мегами" под запор

"Мегами" е най-популярният чалга клуб под тепетата в момента, като в него се премести голяма част от персонала, а и от клиентелата на "Галакси". Пловдивското заведение е част от веригата, създадена в столицата от Тодор Батков-младши и Вълчо Арабаджиев. Негов собственик обаче е фирмата "ВВ Корпорейшън" с управител 24-годишния Александър Бозуков. Дяловете в нея пък са притежание на друго дружество - "В.В.А." ЕООД, в която едноличен собственик е Маринела Арабаджиева. Фирмата-майка в момента е под запор, наложен от Специализираната прокуратура на 1 октомври 2018 година. Това обаче явно не притеснява данъчните и не пречи заведението да работи. Според данните от регистъра "В.В.А." ЕООД няма никаква дейност, приходи и разходи. То никога не е било регистрирано по ЗДДС. Дъщерното "ВВ Корпорейшън" обаче е отчело нетни приходи от 308 000 лева през 2017 г. На работа в него са били назначени близо 40 служители. Клубът и собствениците му са изправени и пред друг проблем, свързан с намирането на ново място за "Мегами" в Пловдив. Теренът около Сточна гара бе продаден миналата година на южноафриканския фонд NEPI Rockcastle, който планира тази пролет да започне да изгражда там нов мол. Това е сериозно предизвикателство, защото според експерти от бранша в сградата и оборудването са инвестирани над 2 млн. лева.

Конкуренцията се разраства

С нов адрес е едно от култовите поп-фолк заведения в Пловдив - "Сикретс". То вече се намира в хотел "Санкт Петербург". Съдружници в клуба са Пламен Кронев и Гроздан Каталинов с общата си фирма "Сикретс Смарт" ООД. Дружеството явно работи на високи обороти - през 2016 година е декларирало приходи от 1 432 000 лева, а през 2017-а - 2 113 000 лева. След преместването на клуба в началото на есента клиентелата расте, а собствениците имат и нови планове за развитие, свързани с огромния басейн до хотела, който така и не заработи през годините. Там от "Сикретс Смарт" планират да изградят огромен клуб, който да дава възможност и за организиране на концерти, с което Кронев и Каталинов да влязат в конкуренция с общинската зала "Колодрума" и частната С.И.Л.А.

Всичко се мени, "Планета" остава

Най-дълга история в бранша под тепетата има клуб "Планета", който остава с добро присъствие на пазара. През годините обаче собствеността се сменя между редица фирми и физически лица. В момента зад "Планета" стои фирма "Илмар Стайл" със собственик Линка Лапкова. Дружеството е осигурител на 36 лица в последните публични данни към август 2018 г. За 2017-а е декларирало пред НАП приходи от близо 1 100 000 лева.

Коментари