Кои са фирмите, които искат да правят новите лични карти

Четири фирми кандидатстват за участие в изграждането на системата за издаването на новите лични карти в България, които ще са с повече биометрични данни.

Офертите им бяха разпечатани днес на открито заседание на комисия в МВР. Предстои избирането на изпълнител.

Обявената през лятото обществена поръчка "Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019" е вторият опит за изграждане на системата, след като този от 2016 г. бе спрян от премиера Борисов. Тогава МВР се канеше да даде половин милиард лева държавни пари за изграждането ѝ. Сегашната е на стойност 239 220 873 лв. без ДДС.

Издаването на новите документи за самоличност трябва да започне през 2019 г. Подмяната на сегашните с новите няма да е задължителна. Старите лични карти ще важат до крайния си срок на валидност, отбелязан на документа.

Предвижда се изграждането на център, в който документите да бъдат произвеждани. Подаването по места се запазва и то ще става по-бързо, тъй като заявленията ще се изпращат по електронен път. На същото гише ще се получават документите.

Ще има възможност за подаване на заявления за лични документи по електронен път. Обикновената поръчка остава 30 дни, а бързата - 3 дни. Променя се срокът на експресната - от 8 часа тя ще бъде от 12 до 24 часа.

В електронният носител ще има биометрични данни, което позволява при гранични проверки да бъде удостоверена самоличността. Новите карти ще дават възможност за плащане на данъци и дори да се гласува електронно.

Предвиждат се три нови образци документи за лица, които са подведени под наказателна отговорност. Запазват се основните видове документи - лична карта, шофьорска книжка, задграничен паспорт и удостоверение за пребиваване на чужденци. Новост е възможността за удължаване на срока на валидност на задграничните паспорти за българи, живеещи в чужбина. Те ще важат не пет, а 10 години. Петгодишен срок на валидност ще имат паспортите за деца. Въвежда се и друг нов документ - карта за пребиваване на служител на НАТО.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?