Кои яйца са по-полезни - кафявите или белите

Мнозина си мислят, че кафявите яйца от белите са по-полезни и затова на места са по-скъпи. Може би тази увереност идва от факта, че повечето хора са свикнали да смятат за по-полезни черния хляб и кафявата захар. Но дали това правило се отнася и за яйцата? 

Ученият Тро Буй от Корнуелския колеж смята, че няма никаква разлика между тези два вида яйца.  В същото време изследване на лабораторията по биохимия и биология при университета Кагошима са показали, че кафявите яйца съдържат повече омега-3, отколкото белите. Но тази разлика е незначителна. 

Много често белите яйца са снесени от бели кокошки или бройлери, а кафявите от породата носачки. Цената се определя от стойността и сложността на отглеждането на една или друга порода кокошки. Бройлерите растат значително по-бързо, отколкото останалите породи. Но на първо място тяхното предназначение е да се използват за месо. 

Защо кафявите яйца са по-скъпи?

Защото за отглеждането на носачки и други породи е нужно много повече време и съответно - по-големи разходи. Изследователката в сферата на продоволствието и храненето Гарги Шарма е уверена, че кафявите яйца са по-полезни. Изследванията ѝ показват, че кафявите яйца съдържат по-малко лош холестерол и същевременно помагат да се поддържа нивото на добрия. 

Понякога яйцата се отличават не само по цвят, но и по вкус. Вкусът обаче не е свързан с цвета им. Най-често той зависи от качеството и количеството на храната на кокошките.  Бройлерите например ги хранят много повече, отколкото другите породи кокошки. 

Изводът е, че разликата в полезните свойства на белите и кафявите яйца е незначителна. 

Източник jenata.blitz.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?