Кога Великобритания ще напусне ЕС

Тереза Мей се огъна под натиска на депутати от Консервативната партия и министри и се съгласи да даде на парламента възможност да гласува за отлагане на Брекзит, пише Би Би Си. Това ще се случи, ако депутатите отхвърлят за втори път нейната сделка за Брекзит и след това кажат "не" и на излизането от ЕС без споразумение.

Брекзит трябва да се състои на 29 март, а парламентът все още не е одобрил условията за "развода" с ЕС. Мей определи 12 март за краен срок за втори "значим вот" на нейната сделка и настоя, че ако депутатите я подкрепят, Великобритания все пак ще може да напусне по план две седмици по-късно. Ако обаче те поискат пауза в процеса, премиерът заяви, че ще се стреми към "възможно най-краткото" забавяне, като в същото време отказа от отхвърли варианта за излизане на Великобритания без сделка по-късно тази година. И така, ако не на 29 март, кога Великобритания може реално да напусне ЕС?

Важно е да се отбележи, че евентуално решение за отлагане на Брекзит чрез удължаване на процеса по чл. 50 от Лисабонския договор трябва да бъде договорено от Великобритания и всички останали държави членки.


ЕС изпрати смесени послания по въпроса, като според някои високопоставени служители отлагането е разумно, а според други то трябва да е с ясна цел. Ако ЕС се съгласи, първият вариант за дата е 18 април. Това е последният ден, в който Европейският парламент ще може да гласува, преди да се разпусне заради изборите през май, което е важно, защото евродепутатите също трябва да одобрят сделката.


Ако британският парламент в крайна сметка подкрепи споразумението за оттеглянето в края на март или началото на април, по всяка вероятност евродепутатите скоро след това ще направят същото.

Независимо дали британските депутати ще подкрепят сделката, има няколко усложняващи фактора. На първо място, те вписаха датата за излизане (29 март) в британското законодателство, когато миналата година приеха закона за оттеглянето от ЕС. Това ще трябва да бъде отменено, което би могло да стане лесно.

Освен това Мей обеща да включи споразумението за излизането от ЕС във вътрешното законодателство, а приемането на закони обикновено отнема месеци. Макар премиерът да каза, че е възможно това да стане по бърза процедура, някои депутати могат да сметнат, че две седмици не са достатъчни, за да се направи добър анализ. 


Затова дните около 23 май са друга възможна нова дата за Брекзит. По този начин Великобритания ще има два допълнителни месеца, за да се подготви напълно за излизането. А и така Брекзит ще се състои преди изборите за Европейски парламент между 23 и 26 май, в които Великобритания няма да участва.

Ако няма сигнали, че двете страни вървят към решение по трудния въпрос за ирландската граница, тогава е възможно малко по-дълго удължаване. Отлагането на Брекзит с около три месеца до края на юни няма да е идеалният вариант и за двете страни, но ще е признание, че е необходимо още време за преговори.


Евентуално излизане на 23 юни, третата годишнина от референдума, ще се хареса особено на много привърженици на Брекзит, въпреки че ще продължава да стои въпросът с ратификацията от страна на европарламента.


Новоизбраните евродепутати няма да заемат местата си преди началото на юли, макар да е възможно да се съберат за специална сесия по-рано или евентуално да одобрят сделката със задна дата.

След края на юни нещата ще станат по-сложни. ЕС може и да има желание да се съгласи с удължаване на Брекзит, но серия от повторни удължавания не е сред желанията му и един по-дълъг срок е възможен само ако има избори или втори референдум.


Според източници на "Гардиън" висши чиновници на ЕС обсъждат варианта Брекзит да бъде отложен до 2021 г. Това няма да е особено приемливо за депутатите консерватори и за милионите гласували за напускане, защото ще означава, че Великобритания ще е част от ЕС повече от пет години, след като през 2016 г. гласува да прекрати членството си.


Освен това възниква и въпросът може ли Великобритания да остане в ЕС за неопредеделен период от време, без да има свои представители в Брюксел и Страсбург. Тереза Мей заяви, че това не е възможно, но според експерти има варианти.


Например сегашните британски депутати могат да получат статут на наблюдатели без право на гласуване или Великобритания да изпрати национални представители, както направиха България и Румъния за четирите месеца, след като се присъединиха към ЕС през 2007 г. Друга опция е Великобритания отново да избере временно 73-ма евродепутати, чиито места в противен случай трябва да бъдат преразпределени, но да проведе изборите в различно време от останалата част от ЕС. dnevnik.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?