Подай сигнал

КНСБ иска "данък баровец"

Младите семейства да взимат безлихвени заеми срещу ангажимент да не емигрират

България

от Марица вест 347 прегледа 0

КНСБ иска "данък баровец"

Да обложат с данък "богатство" най-заможните българи за допълнителни жилища, скъпи автомобили, вили и яхти искат от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Революционното предложение бе представено пред журналисти на семинар "Жизнения стандарт - във фокуса на медиите" в Белчински бани. Според шефа на КНСБ Пламен Димитров данъчната система в България е една от най-несправедливите в Евросъюза и е нужно цялостното <210> преструктуриране.

Основното искане на синдиката е да се въведе необлагаем минимум, който да бъде равен на установената минимална работна заплата /МРЗ/ за страната. Това означава, че хората, които работят на най-ниското възможно заплащане, няма да плащат никакви данъци. Същото трябва да важи и за младите семейства. За тях трябва да се закове необлагаем минимален първоначален доход, чиято сума подлежи на допълнително обсъждане. Срещу ангажимент да живеят и работят в страната минимум 15 години съпрузите могат да получат безлихвен кредит за покупка или обзавеждане на жилище, посочи Любослав Костов, главеният асистент и доктор по икономика към КНСБ. Как обаче търговските банки ще бъдат убедени в това и дали държавата ще се явява гарант по заемите, не стана ясно.

За сметка на нулевите данъци дотук синдикатите предлагат повишение за някои по-редки налози. Като например приходите от дивиденти да се облагат с 10 вместо с 5 процента, за да се следва еднаква логика с тази на корпоративното облагане. Костов даде за пример, че този данък във Франция е 30 на сто, в Германия - 25 на сто, Италия - 26 на сто, в Полша - 19 на сто. В България е една от най-ниските ставки на данък върху приходите от дивиденти в целия ЕС, което създава условия за "порочни практики", допълни икономистът.

Въвеждане на принципи на данъчно облагане за цифрово присъствие, или т.нар. "дигитален данък" е друга идея на синдикатите. В програмата им има общо девет предложения за революция в данъчната система на страната.

Изчисленията на КНСБ показват, че реализацията на предвидените мерки ще струва на държавния бюджет 1,6 млрд. лв., посочи още докторът по икономика Костов.