Книга за Атонските манастири събра пловдивчани

Книга на доц. Пламен Славов за Атон събра историци, издатели и общественици

Света гора Атонска е най-големият център на православното монашество в света,  той съществува повече от 1000 години и е единственото място в православния свят.

В  неговите манастири  на  едно място и под единно управление хармонично съжителстват и осъщестяват своята духовна дейност  представителите на всички православни  народи. Има ли я Света гора, ще го има и православието. Това пише в своята книга на Атон доц. Пламен Славов, преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

Миналата вечер той  я представи пред пловдивскта общественост.  Домакин на премиерата на книгата на доц. Пламен Славов  бе Димитър Минев, директор на Народна библиотека „Иван Вазов”.  

Тази вечер имаме възможност да научим за Атон и православието  в аспекта на поклонничество, осъществявано от Русия, но за нас това място  също е толкова  скъпо, свято и  важно , защото то неизменно се свръзва и с нашата история, каза Димитър Минев.

Проявата събра в конферентната зала на Народната библиотека  десетки пловдивчани.

Да поздравят автора дойдоха почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, ректорът на Висшето училище по сигурност и икономика  проф. Георги Манолов, проф. Иво Христов, съветникът на президента Румен Радев Николай Копринков, бившите заместник-министри на образованието  Кирчо Атанасов и Атанаска Тенева,  както  и Захари Георгиев,  Георги Търновалийски, преподаватели и колеги на автора от от Пловдивския университет и ВУСИ, приятели и близки на Пламен Славов, много граждани.

Темата за Атон  е малко застъпена у нас, а книгата   на  доц. Пламен Славов  проследява и анализира  поклонничество на Русия през вековете, както и съвременността на това  свято място, каза доц. Бойко Белегов, преподавател в Пловдивския университет.  

Монографията „Историческа традиция на православното подвижничество и поклонничество  от Русия в Света гора /XVIII-XXI в./ е  хабилитационния труд на Пламен Славов за длъжността доцент  в Пловдивския университет.  

Исторически достоверната информация за  разпространение на монашеството  на Атон е от IX век, а през следващите векове  Света гора преживява разцвет, каза още  доц. Бойко Белегов.

На целия православен свят  е известно, че Света гора Атонска се намира под особеното покровителство на Света Богородица.Според светото предание тя се възкачила на планината Атон, а стъпките и осветили това място, припомни доц. Бойко Белегов.

Руските монаси започват да населяват Атон през IX век. И през следващите векове Света гора продължава да бъде  образец на духовен живот за руските монаси, а  уставите, приети в Атон още по времето на византийските императори се спазват и до днес.

Атон  е духовен път и това знае всеки, който е пребивал там, сподели и личните си впечателиня от Света гора доц. Пламен Славов. Заедно с група съмишленици той се върна от поклонение  в Атон съвсем скоро.

Атон е неповторимо място, това преживява всеки който има възможност да се докосне до него, каза проф. Иво Христов. Той поздрави доц. Славов за неговия труд и му благодари за възможността, която дава на всеки читател  чрез тази прекрасна книга да почувства и преживее това  усещане.

Николай Копринков се присъедини към думите на проф. Иво Христов . Книгата е научен труд, но тя и увлекателно четиво за всеки, на когото православното християнство е ценно и скъпо, каза той.

След официалната част много от участниците в срещата поискаха автографи от автора, те разговаряха и обсъждаха с него различни аспекти от духовния живот в Света гора.

Пламен Славов е от Карлово, той е магистър по история от Великотърновския университет. От 2006 година е преподавател по история на религиите  катедра „История и археология” към Философско-историческия факултет на Пловдивския университет. Преподава и във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив.

В обсега на научните му интереси са историята на религиите, културно-историческо наследство и културния туризъм, както и проблематиката, свързана  със сигурността и тероризма.

Пламен Славов е бил учител в Карлово, народен представител в 38-то, 40-то и 42-рото Народно събрание. Автор е на десетки  научни публикации – монографии, студии, статии, научни съобщения.  За студентите той е задълбочен и интересен лектор.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?