Кметът сръбна за сефте кафе на толерантността

Грешната представа за религията, за етноса и за национализма водят до катастрофални резултати, каза главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи

Кметът Иван Тотев за първи път се включи в традиционния ритуал Кафе на толерантността. Инициативата на фондация „Задено” и Районното мюфтийство се провежда за четвърта година като знак на добра воля и разбирателство между различните общности под тепетата след посегателството върху Джумая джамия през 2015 г. Градоначалникът  получава покани и за всички празници на мюсюлманите, но за първи път се отзовава лично.

„Това е традиция, която вече се случва няколко пъти в годината. Само преди няколко седмици имахме молитвена закуска, на която имаше представители на мюсюлманската, еврейската, арменската общност – припомни Тотев. - Когато сме заедно, правим прекрасни неща за града, за всяка общност и за държавата. Това е много добър  заразяващ пример, особено на фона на това, което се случва в света в последните години. Духът на тази страна и този град е направил така, че да живеем заедно. И виждаме ползите от това. Когато сме заедно, всичко е супер!”.

На турско кафе, шербет и баклава седнаха още главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, районният Танер Вели и хасковският мюфтия , председателят на общинския съвет Савина Петкова, турският консул Хюсейин Ергани, представители на еврейската, руската, италианската общност, на Българо-турското дружество и фондация „Заедно”. Спешен ангажимент попречи  на областния управител Здравко Димитров да се присъедини, нямаше и пратеник на православната църква.

„Пловдив е град, който е бил родно  място на хора от много етноси и различни религии. Съжителството на различни вероизповедания не е нещо ново – векове наред ние живеем заедно. Да се събираме всяка година на тази дата да пием кафе, да се срещнем с приятели, да си разменим по някоя приказка, да видим какво е тяхното положение, да опитаме да сме полезни едни на други – призова  главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи. - Надявам се тази традиция да продължи, защото хората имат необходимост да бъдат близо едни до други, да си помагат, да се уважават. Живеем в динамичен свят, в който за съжаление човещината или е намаляла, или е изчезнала. Затова като граждани на тази държава, трябва да направим всичко по силите ни да допринесем с нещо за заздравяването на добрите отношения”.

Главният мюфтия подчерта, че с добра воля различията могат да бъдат преодолени, а България може да е пример за това не само за Европа, но и за свята. „Във време, когато се пролива кръв в името на религията и за голямо съжаление виждаме, че този, който убива, и този, когото убиват, са от една и съща вяра, грешната представа за религията и за етноса, грешната представа за национализма водят до катастрофални резултати.  Ние можем да се похвалим, че българският народ не допуска такива стълкновения”, каза още Хаджи.

Турският посланик Хасан Улусой пропусна срещата, тъй като е в чужбина, но прати хабер по генералния консул в Пловдив  Хюсейн Ергани. Оказа че, че от града на тепетата са и предците на неговата съпруга. Посланикът похвали домакините, че са превърнали едно злощастно събитие отпреди 5 г. в акт на уважение, братство и толерантност. И на свой ред  посочи това като добър пример за целия свят, в който се наблюдават големи трагедии поради липса на уважение и толерантност. „Като човек, който вярва, че не трябва да се търси вражда в историята и миналите събития, а да се взимат уроци и, фокусирайки се в положителните аспекти, заедно да се гледа напред, общо наше желание е в период, когато дискриминацията и радикализацията в световен мащаб нарастват, такива злощастни събития, целящи да навредят на културата на съвместно съжителство, да не се повтарят.

Присъствието на българските власти тук е най-добрият отговор на такива радикални ислямистки групи – гласи още задочното обръщение на дипломата. - Всяка страна в Балканския регион има свои граждани в съседни държави. Това е наследство от историята на Балканите. Но не бива да се разглежда като риск, а като мост на приятелство. Пловдив  излезе на сцената като европейска столица на културата с цел да се реализират подобни добри примери, показвайки необходимата грижа за свободата на религията”. Дипломатът поднесе поздравления, че без никаква дискриминация местната власт поддържа турските гробищата, които са светини за мюсюлманите.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?