Подай сигнал

Кметът се прехранва с 1388 лева на месец

Иван Тотев отказа да вдигне заплатата си противно на заръката на премиера Борисов

Пловдив

от Валентина Йеремиева 876 прегледа 0

Кметът се прехранва с 1388 лева на месец

Главният мениджър на Пловдив Иван Тотев е получил за миналата година едва 16 664 лева от заплати. Излиза, че градоначалникът на втория по големина град се разписва срещу 1388 лева на месец. Така той вкарва в семейния бюджет съвсем малко повече пари от съпругата си, която е учителка.


Според щатното разписание на Община Пловдив заплатата на кмета е 1450 лева. Тя не е променяна нито веднъж за двата му мандата от 2011 г. насам, въпреки че по закон през всичките тези години кметовете на общините имаха право да завишават възнагражденията си според постановления на Министерския съвет. А също така да взимат бонуси на всеки три месеца, ако във фонд работна заплата има икономии. От администрацията казват, че кметът се е отказвал и от премии.


Тотев нарочно си е замразил заплатата, защото иначе трябваше да увеличи парите на всички останали служители в общинската и районните администрации, а също така на заместниците, районните кметове, на председателя на Общинския съвет и омбудсмана, чиито възнаграждения са процент от неговата заплата. Според разпоредбите шефът на местния парламент взима 90% от възнаграждението на кмета, което за Пловдив прави 1305 лева. Общинските съветници пък имат доход около 50% от този на председателя.

В началото на тази година, когато правителството разреши на кметовете да си начисляват министерски заплати до 4600 лева, Тотев намекна, че може да си позволи лек ръст на възнаграждението си, ако Общинския съвет разреши. Финансистите дори побързаха да му изчислят месечно 1918 лева. Градоначалникът обаче е отказал.

На останалия персонал във всички бюджетни звена заплатите бяха завишени от началото на тази година до 10-15 процента, пак с разрешение на Министерския съвет. На районните кметове се покачиха до 1900 лева, основно за тези, които имат по-дълъг стаж.

Заплатите на редови юристи и инженери в администрацията са между 700 и 800 лева. В общината признават, че заради ниските възнаграждения все по-трудно намират специалисти, а за по-добри - да не говорим.