Подай сигнал

Кметът Ралев имаше нездравословен интерес към строителството

Изпращаше от свое име бусове за строителните отпадъци от санираните обекти в разрез с плана за тяхното управление, казва шефът на Камарата на строителите Пламен Иванов

Интервю

от Костадин Аршинков 6468 прегледа 0

Пламен Иванов

- Г-н Иванов, има ли според Вас реални основания за ареста на кмета на „Северен“ Ральо Ралев?

- Повечето ми наблюдения са от името на бранша в Пловдив. Знам, че той има такава склонност към нездравословен интерес в строителните процеси. Аз си спомням в първия му мандат, когато се санираха голям брой училища, там бях лично изпълнител, и от негово име хора се опитваха да създават всякакви пречки, включително да събират, да предават радиатори, тенекеджийски елементи от сградите. Включително идваха и бусове от негово име за материали след работно време. Даже и той ми се обади по телефона, за да ми каже, че те отговарят за тези отпадъци. На следващия ден отидох на лична среща с него. Ралев се държа много арогантно и аз му казах, че ще му изсипя пред кметството всички строителни отпадъци, защото по принцип има проект за управление на строителните отпадъци и ние сме записали в него къде и как ще ги предаваме. Тази негова намеса беше нездравословна и затова наистина му изсипах един камион със строителни отпадъци пред кметството.

Другото, което ми направи силно впечатление, е, че след като покрай санирането голямата община прехвърли на районните кметства даването на строително разрешение за блоковете, той го забави максимално дълго, като очакваше някакви директни срещи в опит да повлияе на процеса. В крайна сметка единственият район, който не издаде такова разрешение, беше „Северен“. И го издаде голямата община.

- Чували ли сте за някакви конкретни случаи за искане на пари от предприемачи в „Северен“?

- Не, но самият факт, че прекалено дълго не издаваше разрешителните, говори сам по себе си. Той се опитваше да се вмести в тази ситуация, но не се получи.

- Разбра се, че строителен предприемач от Пловдив е подал сигнала срещу Ральо Ралев и така е започнало разследването.

- Тези два случая, за които ви казах, показват склонност към такъв интерес. Което значи, че през втория мандат на Ралев това се е развило в по-мащабни параметри.

- Освен този спор за строителните отпадъци имали ли сте и други контакти с Ральо Ралев?

- Той е от малкото, които не търсят такъв контакт. Направи ми обратно впечатление кметът на „Тракия“, който беше изцяло заинтересован и представляваше напълно интересите на гражданите по време на санирането. Докато Ралев през цялото време създаваше всевъзможни проблеми и се държеше арогантно. Включително е правил опит за натиск, който да доведе до предложение за решаване на проблема, което намирисва на корупционен интерес.

- Защо според вас никой досега не е посмял да подаде сигнал за тези неща?

-В общи линии при последното саниране ситуацията стана прекалено екстремна в края на есента и началото на зимния сезон. Започнаха блоковете и всеки в този момент беше силно респектиран от проблемите и отговорността, която има - да го пусне в разумния срок, и всеки избягваше подобни проблеми.

- Но чак сега, след ареста на районния кмет, от бранша започват да говорят.

- Аз никога не съм се респектирал от позицията на някого - дали е облечен от власт, или е тръгнал да пада. Даже по-скоро не ми е в стила да ритам падналите. Просто намирам връзка и подкрепа с това, което съм си мислел досега, с развитието, което стана.

- А други подобни сигнали до браншовата камара за подобни практики получавани ли са?

- Някак си в такава ситуация няма много практика колегите да коментират, че имат някакви проблеми с районните кметства. По-скоро са настроени да говорят, ако някъде има добри практики. А лошите си ги премълчават с някакви притеснения за реваншизъм.