Подай сигнал

Кметът на Сопот дава рамо на болница за мащабен ремонт

Местната власт предостави на здравното заведение 300 000 лева от бюджета и 100 000 заем от хазната

Регион

от Цветана Георгиева 296 прегледа 0

Деян Дойнов

Мащабен ремонт на общинската болница „Иван Раев“ стартира в началото на идната седмица. Той обхваща както саниране на сградата, което ще я направи енергийно ефективна, така и вътрешен ремонт на кабинетите и болничните стаи. Здравното заведение е общинска собственост и е специализирано за долекуване и продължително лечение, като най-често става въпрос за продължаване на лечение след инсулти. След отделянето на Сопот като самостоятелно община през 2003 година то не е получавало подкрепа от местна власт. Не са правени и подобрения по сградата, в която се намират кабинети на личните лекари и на лекари специалисти. Намеренията на сегашната управа за развитие на здравните услуги бяха потвърдени от кмета на общината Деян Дойнов на общоградско събрание. Миналата вечер той отчете своята дейност през трите години от мандата си пред съгражданите си.

За предстоящия ремонт сегашната администрация предостави 300 000 лева от своя бюджет на болницата, а преди броени дни, по предложение на кмета местният парламент гласува от общинския бюджет на болница „Иван Раев“ да бъдат предоставени 100 000 лева като безлихвен заем. Средствата ще се използват за погасяване на задължения на болницата към местната хазна. Общинските съветници одобриха предложението.

Общината е в добро финансово състояние, тя има задължения към доставчици в размер на 150 000 лева и вземания около 600 000 лева. Обслужването на заем в размер на 1 500 000 лева е по график, заяви заместник-кметът Николай Новаков. Това дава възможност още в началото на следваща година общината да предостави още 300 000 лева на общинската болница. В същото време в сградата на здравното заведение ще бъде изграден дежурен кабинет за неотложна помощ за жителите на Сопот и Анево.

Коментари