Кметът на Сопот брани родното място от башибозук

Доброволци и 100 членове на сдруженията „Хайдути” и „Традиция” ще пресъздадат събитията от Освобождението на България

Най-драматичните събития в Стремската долина в навечерието на Освобождението на България от турско робство ще оживеят на 2 март в Сопот.  Близо 100 членове на сдруженията „Хайдути” и „Традиция”, както и доброволци от града и района ще се включат в най-мащабната възстановка, правена досега в региона. В продължение на 30 минути ще гърмят пушки и оръдия, ще се чува тревожният екот на църковната камбана, ще горят къщи, ще се водят ожесточени сражения. Сценарист на представлението е кметът на Сопот Деян Дойнов, самият той ще играе селянин от някогашната  Бяла черква и ще брани родното място от нахлуващия башибозук.

Възстановката обхваща три драматични момента от историята на Сопот и Стремската долина - трагичните месеци на Страшното от юли до декември 1877 година, когато башибозушки орди нахлуват в освободените селища и ги подлагат на нечувано унищожение.  Сред жертвите е и бащата на Иван Вазов - Минчо Вазов. Той е бил заклан край Сопот пред очите на невръстния си син Владимир, който по-късно става героят от Дойран.

В петък жителите и гостите на Сопот ще съпреживеят ожесточените сражения между турска войска  и башибозук от една страна и защитниците на градчето от друга.

Освобождението на Сопот  и долината идва с отряда на ген. Павел Петрович Карцов, преминал в жестоката зима непроходимия при снежни условия Троянски проход. Когато неговите войници влизат в Сопот, цялото население излиза да ги посрещне. Те галеха шиите на уморените им коне и плачеха и се смееха от радост, ще припомни дикторът.

Честването на националния празник на България в Сопот започна снощи. В   къщата-музей „Иван Вазов” на местната публика гостуваха потомци на опълченци от Подбалкана. В петък, 2 март, от 15,30 часа  музеят ще бъде домакин на  среща с проф. Боян Биолчев.  След това, около 17,50 часа, започва възстановката. Мястото, където ще се развият действията, е Западният парк на Сопот, където неотдавна бе възстановен паметен знак, обозначаващ  посрещането на ген. Павел Карцов.

В 19,00 часа  на площад „Иван Вазов”  започва  тържествена заря проверка. На 3 март в 10,00 часа на площада  ще се проведе ритуал по издигане на националното знаме

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?