Кметът на община Баните: Годината беше успешна - изчистихме дълговете, реализираме серия от проекти

На 25 декември Иван Звездев ще приготви курбан за здраве и берекет за над 1000 души на новия площад, каза Милен Белчев

Г-н Белчев, имахте много напрегната година. Какво отчитате като постигнато и какво като несвършено в края ?

- Наистина много напрегната година. Но мога да заявя, че тя оставя след себе си резултати, които всеки може да прецени дали са трайни във времето и дали са полезни за всички жители на общината. Завършваме вече пълното обновяване на центъра на Баните с нови площадни пространства, паркинги, паркова част, подходи, фонтан и чешми. Това изискваше много усилия, имаше препятствия, но пък мисля, че си заслужаваха, защото в крайна сметка вече имаме много модерна централна част, което съответства на желанието ни Баните да е развит туристически център, от което всички жители да имаме поминък и по този начин да задържаме младите хора тук и да спрем обезлюдяването. Това не е само един площад, това е стратегията, с която започнах мандата си. Само да припомня, че преминахме година и половина през процедурата по отчуждаването и закупуването на 7 дка в централната част. След това на два пъти с целеви средства с Постановления на Министерски съвет от по 500 000 лева се финансира проектът и се проведе обществената поръчка. Макар и с неизбежни негативи, централната част вече е обновена напълно.

Тази промяна трябваше отдавна да се случи. Със служителите на общинската администрация облагородихме на бригади много прилежащи терени. От тази година Баните има и нов облик на входа си с надпис, който посреща гостите, обществена тоалетна, беседка. Имаме и нов собственик на водната пързалка, който предстои да инвестира в пълното му модерно преобразяване. Като цяло се реализира мечтата ми за напълно нов облик на Баните.

-Сега финализирате и проекта за площада, кога да очакваме откриването му?

- Решихме първо да зарадваме жителите на общината с празник, тъй като търпяха доста дълго разкопания център по време на ремонта, а следващата година, когато се раззелени, когато туристите са много, да го открием тържествено. Проектът вече е наистина на финалната права. На 25 декември най-известният български готвач Иван Звездев ще приготви курбан за здраве и берекет за над 1000 души на новия площад на Баните. А средствата ще съберем от служителите на общинската администрация. Тогава ще направим и празник за децата.

Какво се случи през годината в останалите населени места в общината. Много от тях също посрещат туристи, за тях имаше ли инвестиции?

- В началото на годината приехме в бюджета около 250 000 лв. от капиталовите да бъдат вложени в селата и решихме всяко едно да има средства, които само да реши в какво да вложи. Така сега във всяко село е направено нещо. Във Вълчан дол кметството е с нов покрив, в Давидково беше направена голяма част от улицата към промишлената зона. В Загражден подменихме покривната конструкция на Здравната служба, в Оряховец беше асфалтирана една улица и чакълирана друга, в Дрянка също се асфалтира улица и се чакълира друга, Вишнево също вложи средствата си в асфалтиране и чакълиране на две улици, в Гълъбово също се асфалтира и чакълира улица, в Малка Арда се финансира подпорна стена и чакълиране. Това, което селата са избрали за важно, не изискваше прекалено много средства, но води до промяна. 

-Това лято се похвалихте, че общината няма задължения. Това звучи невъзможно за малка родопска община...

-Наистина нямаме задължения, нямаме заведени дела - ЧСИ и задължения към НАП.

Покрихме много от борчовете със средствата, които плати Александър ван Мария Скеекеленбюрх от Хага чрез фирмата си за имота с водната пързалка. Инвеститорът даде веднага 627 000 лева и плановете му са да вложи още 1.5 млн. лв. в обекта. С парите от продажбата платихме много задължения. Остана да издължим кредит към ДСК от 10 000 лв. месечно до 2027 г., който е взет през 2013 г. за строителството на улица "Дичо Петров". За мен е голям успех, че намерихме сериозен инвеститор за водната пързалка, защото за много обекти в общината няма желаещи инвеститори. 

В село Малка Арда четири пъти обявяваме за продажба старото училище с 2 декара парцел. Цената вече падна до 30 000 лева, но няма купувач. А желанието ни е някой да го стопанисва. То е в лошо състояние, наследих го вече с прокапал покрив и нямаше как да се възстанови. Два пъти вече се обявява за продажба и училището в село Гълъбово. То е в по-добро състояние, тъй като са подменяни керемиди, стъкла. Цената му е 100 000 лв., а парцелът е по-голям. Но няма купувач. В Загражден училището също го готвим за продажба, както и ученическото общежитие в Давидково - за да имат стопани, които да инвестират в тях.

-А какви нови инвестиции да очакват жителите на общината?

-Премина успешно предварителният контрол по два важни проекта, което дава основание да смятаме, че ще бъдат финансирани. Двата проекта са на обща стойност около 2.4 млн. лв. - всеки по 1.2 млн. лв. Средствата са предвидени за вътрешни улични мрежи в по-големите населени места и за ремонта на всички пет детски градини в общината. В детските заведения се планира основен ремонт на вертикална планировка и нови съоръжения за игра, нови покриви и вътрешно оборудване, саниране на сградите и нови дограми.

Средствата по другия проект са за 6 населени места, като инвестицията е в около 1 км вътрешни улични мрежи във всяко населено място, с което и центровете на селата ще получат нов облик. Най-вероятно рано напролет ще се обявят обществени поръчки по тях.

В момента работим по уширяването в 6 метра пътно платно и рехабилитация на пътя между общините Баните и Мадан, през селата Касап и Върбина. С него се скъсява разстоянието до Мадан с 10 км. Двете общини заложихме средства от капиталовите си програми тази година за този път. За следващата година сме с намерението отново с капиталови средства от двете общини да продължим реконструкцията на пътя, да се вложат средства в чакълирането му, водостоци и т.н.

Предстои от пролетта на следващата година да започне подмяна и изграждане на външен водопровод Стърница - Баните на стойност около 5 млн. и 600 хиляди лева по Програмата за развитие на селските райони. В него е включено и изграждане на бърз филтър - пречиствателно съоръжение в село Стърница и водоем от 500 кубика в село Оряховец. С проекта за подмяна на водопровода освен Баните и в 6 села, тоест в около 2/3 от общината ще се пие качествена вода, тъй като изгнилите железни тръби ще се подменят с полипропиленови. 

-На туризма освен визия са нужни и кадри. Обезлюдяването е голям бич за общината. Как ще решавате въпроса с кадрите? 

-Така е, затова е радостен фактът, че от тази година в СУ "Христо Ботев" се откри нова паралелка за рехабилитатори, в която учат вече първите 12 деца. Те се обучават от доказани професионалисти от Специализираната ни болница за рехабилитация с над 30-годишен опит. Така този опит може да бъде предаден на място не само с теория, но и практика. Следващата година се планира да се открият и паралелки за готвачи и бармани. Тези специалности са търсени в туризма и се надявам училището да привлече в тях желаещи ученици и от другите общини в региона.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?