Кметът на Централен: Няма как да дежурим пред всеки имот

Собствениците изцяло носят отговорност за сградите си

Г-н Стаменов, защо не спряхте навреме багерите на ул. „Гладстон” 12?

Няма как до всеки частен имот да дежури администратор. В проекта, изготвен от арх. Румяна Пройкова и одобрен от Експертния съвет и НИНКН, е описан начинът как да бъде укрепена конструкцията и да се запази автентичната фасада. Строителното разрешение е издадено от главния архитект на района Петър Петров на 26 март 2019 г. В него изрично е записано, че се разрешава ремонт, реставрация и възстановяване на съществуващата сграда. Собственикът я събори много бързо, тъй като е с гредоред. По най-бързия начин отидохме на място, но вече беше късно - фасадата беше съборена. Запечатахме обекта и веднага сезирахме прокуратурата с два сигнала - по чл. 277 от НК за умишлено увреждане на паметника на културата и за отмяна на строителното разрешение.

Възможно ли е къщата да е била пред самосрутване заради поройните дъждове, както твърди собственикът?

Не мисля. Тази къща е издържала повече от 100 години. ​

Как общинската администрация контролира опазването на частните къщи, които имат статут на паметници на културата?

Според действащите закони контролът се упражнява чрез междуведомствени комисии. В Пловдив комисията се свиква със заповед на кмета на Община Пловдив поне веднъж на месец, за да се огледат проблемните сгради. Съставя се констативен протокол и се изпращат предписания на собствениците. Отделно постоянен контрол се извършва от администрацията на „Централен”, като в препоръките задължително се посочва какъв ремонт трябва да бъде направен и в какъв срок. В последните години много от собствениците възстановиха имотите си, други са в ремонт или са покрити с предпазни мрежи. Около 35 старинни сгради на ул. „Иван Вазов”, „Христо Г. Данов” и на други централни улици успяхме да включим в проекта за енергийна ефективност, който се финансира по ОП „Региони в растеж”. Ремонтите коренно ще променят тяхната визия.

Бавното разглеждане на проекти за реставрацията в НИНКН и Община Пловдив не е ли една от причините за лошото състояние на част от архитектурните паметници?

Не съм съгласен, че процедурите са бавни. Максималният срок за разглеждане на проекти в НИНКН е между 4 и 6 месеца. Ако по проекта няма забележки, сроковете са още по-кратки. Нека да не хвърляме вина върху експертите на Министерството на културата, защото те съблюдават закона в името на запазването на архитектурните паметници. Отговорността е на собствениците. Няма как администрацията да ги принуди да възстановят имота си, ако те нямат възможност или пък не искат.

Не налагате ли глоби, както е предвидено в закона?

Обикновено собствениците ги обжалват в съда и пак не предприемат мерки за ремонт на сградите.

Не е ли вариант с общински средства да се прави ремонт на знакови сгради - паметници на културата и след това да се търсят парите за вложени разходи от собственика?

Не съм запознат в някоя община да има такава практика. Подобни процедури имат доста неизвестни. Строителното разрешение се издава на името на собственика. То се изпраща в РДНСК и влиза в сила само тогава, когато собственикът го е получил и лично се е подписал. Ако собствениците на една сграда не желаят да получат това разрешение, как ние ще ги принудим да го подпишат? Ако се инвестират общински средства, сумата се обжалва от собственика и съдът присъди по-малко пари, как ще ги възстановяваме в бюджета? Всичко е в ръцете на собствениците на паметниците на културата. Те са длъжници на пловдивчани, защото тези сгради са лицето на града.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
ko4o

ko4o

16.06.2019 | 14:51

Стаменов ти си абсолютен бездарен, некадърен и лъжлив кмет!!! Колко пъти сме отправяли молби към теб Район Централен да се заеме с произволното паркиране в Капана?! Ни вопъл - ни стон! На срещата с теб подви опашка, че идвали избори! Това ли е ролята на кмета, г-н Стаменов! Не те искаме повече за кмет - просто не ставаш за това и колкото по-рано го разбереш, толкова по-добре за пловдивчани!

Отговори
4 0
ром

ром

15.06.2019 | 16:46

Баси шматката ....тоя верно ли е кмет ле ?

Отговори
3 0
Специалист

Специалист

14.06.2019 | 10:28

Така или иначе администрацията ходи по командировки в чужбина, нека попитат как ги правят нещата в Общините в Германия и Австрия

Отговори
4 1
Ицо

Ицо

13.06.2019 | 19:45

Къф е тоя смешник веееее....

Отговори
5 1
по-кротко

по-кротко

13.06.2019 | 19:29

Много простаци взеха да пишат тук. Ако имаше повече хора като Стаменов Пловдив щеше да изглежда по-различно. Идат избори и гнидите изпълзяха.

Отговори
2 6
Социоложка

Социоложка

13.06.2019 | 16:17

Г-н Стаменов е изключителен професионалист, учтив и компетентен кмет, работи за хората и е много достойна и силна кандидатура. Затова го плюете, защото ви е страх от него.

Отговори
3 7
ШАЙКА КРАДЦИ

ШАЙКА КРАДЦИ

13.06.2019 | 14:31

БОЖЕ ОПАЗИ. И ТОЯ ЩЕ НАСЛЕДЯВА ТОТЕВ. СЪЩИЯТ КРАДЛИВ БОКЛУК , КАТО ШЕФА СИ. ПРИ ТОТЕВ АКО НЕ КРАДЕШ СИ ВЪН ОТ ЧАДЪРА. ЗАТОВА ИЗГОНИ ДЕСА ЖЕЛЯЗКОВА.

Отговори
9 1
Чакъра

Чакъра

13.06.2019 | 13:32

Тоя има същата мазна физиономутра като на Ралю Ралев. Да го подхващат прокуратурата за безконтролност и неизпълнение на служебни задължения и в същата килия с оня от Северен да го турят. Крадци нйедни!

Отговори
7 2
Пинчев

Пинчев

13.06.2019 | 13:26

Ако се смени законът и кметовете влизат в панделката за съборените къщи, да видиш как няма да има такива простотии. Сега им е лесно, прибират парите на инвеститора под масата и ослепяват. После, нямало как. Има как, ама сте мърши и корумпета, разковахте го тоя град за осем години. След вас потоп. Буквално, вече се движим и с лодки. А тоя неизвестник и некадърник нещо много взеха да го показват изведнъж предизборно.

Отговори
8 1
Папи Ханс

Папи Ханс

13.06.2019 | 13:23

Тва тоя шматарок ли е, дето щеше да обсъжда с гражданите обществените поръчки. Четири години прибирал подкупите, а два месеца преди изборите изведнъж става прозрачен и честен. Гербава работа!

Отговори
7 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?