Подай сигнал

Кметът на Централен: Няма как да дежурим пред всеки имот

Собствениците изцяло носят отговорност за сградите си

Интервю

от Разговаря Валентина Йеремиева 856 прегледа 0

Кметът на Централен: Няма как да дежурим пред всеки имот

Г-н Стаменов, защо не спряхте навреме багерите на ул. „Гладстон” 12?

Няма как до всеки частен имот да дежури администратор. В проекта, изготвен от арх. Румяна Пройкова и одобрен от Експертния съвет и НИНКН, е описан начинът как да бъде укрепена конструкцията и да се запази автентичната фасада. Строителното разрешение е издадено от главния архитект на района Петър Петров на 26 март 2019 г. В него изрично е записано, че се разрешава ремонт, реставрация и възстановяване на съществуващата сграда. Собственикът я събори много бързо, тъй като е с гредоред. По най-бързия начин отидохме на място, но вече беше късно - фасадата беше съборена. Запечатахме обекта и веднага сезирахме прокуратурата с два сигнала - по чл. 277 от НК за умишлено увреждане на паметника на културата и за отмяна на строителното разрешение.

Възможно ли е къщата да е била пред самосрутване заради поройните дъждове, както твърди собственикът?

Не мисля. Тази къща е издържала повече от 100 години. ​

Как общинската администрация контролира опазването на частните къщи, които имат статут на паметници на културата?

Според действащите закони контролът се упражнява чрез междуведомствени комисии. В Пловдив комисията се свиква със заповед на кмета на Община Пловдив поне веднъж на месец, за да се огледат проблемните сгради. Съставя се констативен протокол и се изпращат предписания на собствениците. Отделно постоянен контрол се извършва от администрацията на „Централен”, като в препоръките задължително се посочва какъв ремонт трябва да бъде направен и в какъв срок. В последните години много от собствениците възстановиха имотите си, други са в ремонт или са покрити с предпазни мрежи. Около 35 старинни сгради на ул. „Иван Вазов”, „Христо Г. Данов” и на други централни улици успяхме да включим в проекта за енергийна ефективност, който се финансира по ОП „Региони в растеж”. Ремонтите коренно ще променят тяхната визия.

Бавното разглеждане на проекти за реставрацията в НИНКН и Община Пловдив не е ли една от причините за лошото състояние на част от архитектурните паметници?

Не съм съгласен, че процедурите са бавни. Максималният срок за разглеждане на проекти в НИНКН е между 4 и 6 месеца. Ако по проекта няма забележки, сроковете са още по-кратки. Нека да не хвърляме вина върху експертите на Министерството на културата, защото те съблюдават закона в името на запазването на архитектурните паметници. Отговорността е на собствениците. Няма как администрацията да ги принуди да възстановят имота си, ако те нямат възможност или пък не искат.

Не налагате ли глоби, както е предвидено в закона?

Обикновено собствениците ги обжалват в съда и пак не предприемат мерки за ремонт на сградите.

Не е ли вариант с общински средства да се прави ремонт на знакови сгради - паметници на културата и след това да се търсят парите за вложени разходи от собственика?

Не съм запознат в някоя община да има такава практика. Подобни процедури имат доста неизвестни. Строителното разрешение се издава на името на собственика. То се изпраща в РДНСК и влиза в сила само тогава, когато собственикът го е получил и лично се е подписал. Ако собствениците на една сграда не желаят да получат това разрешение, как ние ще ги принудим да го подпишат? Ако се инвестират общински средства, сумата се обжалва от собственика и съдът присъди по-малко пари, как ще ги възстановяваме в бюджета? Всичко е в ръцете на собствениците на паметниците на културата. Те са длъжници на пловдивчани, защото тези сгради са лицето на града.

Коментари


Стаменов ти си абсолютен бездарен, некадърен и лъжлив кмет!!! Колко пъти сме отправяли молби към теб Район Централен да се заеме с произволното паркиране в Капана?! Ни вопъл - ни стон! На срещата с теб подви опашка, че идвали избори! Това ли е ролята на кмета, г-н Стаменов! Не те искаме повече за кмет - просто не ставаш за това и колкото по-рано го разбереш, толкова по-добре за пловдивчани!

Баси шматката ....тоя верно ли е кмет ле ?

Така или иначе администрацията ходи по командировки в чужбина, нека попитат как ги правят нещата в Общините в Германия и Австрия

Къф е тоя смешник веееее....

Много простаци взеха да пишат тук. Ако имаше повече хора като Стаменов Пловдив щеше да изглежда по-различно. Идат избори и гнидите изпълзяха.

Г-н Стаменов е изключителен професионалист, учтив и компетентен кмет, работи за хората и е много достойна и силна кандидатура. Затова го плюете, защото ви е страх от него.

БОЖЕ ОПАЗИ. И ТОЯ ЩЕ НАСЛЕДЯВА ТОТЕВ. СЪЩИЯТ КРАДЛИВ БОКЛУК , КАТО ШЕФА СИ. ПРИ ТОТЕВ АКО НЕ КРАДЕШ СИ ВЪН ОТ ЧАДЪРА. ЗАТОВА ИЗГОНИ ДЕСА ЖЕЛЯЗКОВА.

Тоя има същата мазна физиономутра като на Ралю Ралев. Да го подхващат прокуратурата за безконтролност и неизпълнение на служебни задължения и в същата килия с оня от Северен да го турят. Крадци нйедни!

Ако се смени законът и кметовете влизат в панделката за съборените къщи, да видиш как няма да има такива простотии. Сега им е лесно, прибират парите на инвеститора под масата и ослепяват. После, нямало как. Има как, ама сте мърши и корумпета, разковахте го тоя град за осем години. След вас потоп. Буквално, вече се движим и с лодки. А тоя неизвестник и некадърник нещо много взеха да го показват изведнъж предизборно.

Тва тоя шматарок ли е, дето щеше да обсъжда с гражданите обществените поръчки. Четири години прибирал подкупите, а два месеца преди изборите изведнъж става прозрачен и честен. Гербава работа!

Как ще упражнява контрол, като е взел пари, за да не упражнява. Да не му е за първи път. А къщата на "Цар Асен", която собственичката на Сани купи и събори по същия брутален начин, пак паметник на културата? Общината винаги е с пръст в устата, защото корупцията цари навсякъде!

Има как Кмете , има как , с тая раздута администрация след всеки багер може да има по двама човека , ама няма желание .... А иначе и теб те чакаме да се гушнеш с КРальо КРалев , ако има Господ скоро и това ще стане .... НЕ СПЕТЕ СКОПОКОЙНО мишоци