Подай сигнал

Кметът изби рибата с "транспортната ваканция"

Коментари

от Вяра Порязова 5039 прегледа 0

Не изключвам вероятността скоро да прочетете заглавие във вестника „Бесни майки скочиха на кмета”. В статията ще се разказва за гневни родителки, които чакат от Иван Тотев извинителни бележки за пред шефовете си. В по-мекия вариант дописката би звучала така: Майки канят г-н кмета вкъщи, за да учи таблицата за умножение с децата им. Сещате се, учебният материал все някак трябва да се навакса и ако не е в училище, ще трябва да е у дома. Защото след неочакваната ваканция за учениците, нека да я наречем културно-транспортна /защото е заради мероприятията около културната столица, и транспортна, защото не можем да летим по блокираните улици/, ще дойдат и дървена, и грипна. В следващите месеци може и още някоя „made in Plovdiv” да се роди...

Едно нещо обаче не ми дава мира - защо ученическата ваканция е само до 7 януари, като Вавилонската кула на централния булевард ще се демонтира чак до 17-и. И каква ще е разликата в трафика през първата и втората седмица на новата година? Дали не е по-добре кметът да обяви нулева година и децата да влязат в клас едва през 2020 г., като приключи инициативата Пловдив 2019? Тогава можем да станем столица на образованието и науката, а учениците ще са по чиновете и през уикенда, за да наваксат.

Новината за ваканцията безспорно зарадва много хора, повечето под 18 години. И накара много майки и бащи да коментират случката с нецензурни думи, които се налага да спестим от благоприличие.

В университета, където обикновено се обучават ценните кадри на властта, има един хубав предмет - нарича се "Планиране и прогнозиране". Май всички от местната администрация обаче са отсъствали от въпросните лекции. А материята не е трудна, както личи от името. Есенцията от учебника е, че като правиш нещо голямо /като Европейска столица на културата/, първо трябва да помислиш малко и после да планираш. А не да произвеждаш кофти новини за гражданите на всеки кръгъл час в навечерието на въпросното голямо нещо.

Коментари