Подай сигнал

Кметуването в "Тракия" - трамплин за голяма кариера

Лъв Панайотов - баща на ВиК шефа Спартак Николов, пръв пое най-младия район през 1983 г.

Власт

от Валентина Йеремиева 1194 прегледа 0

Единадесет кметове са управлявали „Тракия“ през 36-те години, откакто е създаден районът. Това са Лъв Панайотов, Тодор Петков, Данаил Търпоманов, Паун Иванов, Петко Гургутов, Кольо Именов, Веселин Чивчибашиев, д-р Александър Панов, Славчо Атанасов, Гиньо Матев и Костадин Димитров, който завършва втори мандат.

Портретите на 10-те бивши управници са окачени в коридора на втория етаж на кметството на бул. „Освобождение“ 63. Начело е Лъв Панайотов, който е имал честта пръв да поеме кормилото на най-младия пловдивски район по времето на соца през 1983 г. Панайотов е баща на шефа на ВиК ЕООД и общински съветник от ГЕРБ Спартак Николов. Той е бил начело на „Тракия“ до юли 1985 г.

След него начело на района застава Тодор Петков. Креативният млад инженер командва "Тракия" две години, когато масово се строят панелки и се изгражда пътната инфраструктура. След това стремглаво се изкачва нагоре. През 1988 г. се издига до кмет на Пловдив. Принуден е да напусне службата една година след Десети ноември. По време на кабинета „Станишев“ е назначен за областен управител, а по-късно е избран в Общинския съвет от листата на БСП, но се оттегля, за да се върне към частен бизнес.

Кмет на „Тракия“, пак по Живково време, е бил и инж. Паун Иванов, който застъпва на поста след Тодор Петков. В новото време, когато Петков управлява Пловдивска област, бившият кмет на "Тракия" е назначен за шеф на Областно пътно управление. В последните години под негово ръководство като представител на фирма "ИСА 2000" е направена реконструкцията на на Асеновградско шосе.

Тракийци помнят и десните кметове на „Тракия“, сред които е и вече покойният д-р Александър Панов. Той командваше района два поредни мандата от 1995 до 2003 г. За него разказваха легенди - как всяка сутрин, преди да отиде в кметството, което тогава беше настанено в партерния етаж на бл. 14, надничал в контейнерите, за да види дали са вдигнали навреме отпадъка. По инициативата на д-р Панов в „Тракия“ беше вдигнат паметник на репресираните въпреки оспорването на качеството на това произведение на монументалното изкуство.

И Славчо Атанасов се превърна в жива легенда. След мандата в „Тракия“ /2003-2007, където всеки ден беше сред жителите на района, Славчо се изкачи с подкрепата на ГЕРБ до стола на градоначалник, а след това и до депутатската банка с листата на НФСБ. И днес, макар Славчо отдавна да е извън управлението на Пловдив, доста тракийци продължават да го наричат „нашия кмет“. А неговият съпартиец от НФСБ Костадин Гаров за малко не спечели битката за „Тракия“ с Костадин Димитров от ГЕРБ на последните местни избори през 2015 г.


Битката за "Тракия" няма да е лесна и на изборите тази есен. Костадин Димитров има стопроцентови шансове да бъде отново номиниран за кмет на "Тракия" от ГЕРБ, тъй като в партията считат двата му мандата за успешни. Освен ако не бъде предложен за поста градоначалник, каквито слухове се появиха.

Ако Димитров заложи на питомното и остане кандидат за районен кмет, не е изключено дежавю от предишните избори с балотаж срещу Костадин Гаров, ако той получи доверието на общ кандидат на ВМРО и НФСБ. Битката обаче може да се превърне в трибой, и то с участието на нежния пол. Общинската съветничка инж. Гергана Стоянова от "Съюз за Пловдив" е достоен претедент за кметския пост в "Тракия", твърди лидерът Дани Каназирева. Що се отнася до БСП, на този етап социалистите имат други грижи и са далеч от номинациите по райони.

Коментари


Да бе да! Само Славчо направи "голяма" кариера започвайки от Тракия и то с огромен късмет, както по-долу посочиха вече без да е спечелил лично нито едни избори. Нито Чомаков с двата мандата, нито Гърневски са били районни кметове, а Тотев също с два кметски мандата и един на областен управител, като също беше избран и за депутат започна от кмет на Източен. Т.е. от последните 6 мандата само този на Славчо може да бъде свързан с Тракия. Просто Марица елегантно бута нещата към него, явно е доста удобен за олигархията.

И трябва да разсеем брутално наглите Славчови лъжи, повтаряни до втръсване, че когато Тотев го изхвърли от кметското място го направил с купен цигански вот. Истината е че тъй, като Славчо беше кмет, циганите в трите махали гласуваха твърдо за него за да си запазят местата в общинските фирми, а освен това ВМРО е единствената българска партия в България, която има своя чисто циганска организация във всяка пловдивска циганска махала и която агитира сериозно своите съграждани и съседи да гласуват за Славчо. За видите неудобната за Славчо истина, просто прегледайте резултатите от изборите от 2011 в циганските училища, да речем в Столипиново, които са налични в сайта на ЦИК. Елементарно усилие е. Там ясно се вижда че в най-циганските секции, с най-малко етнически българи, а най-малкото всеки журналист знае кои са, че резултатите са 2:1 и даже 3:1 в полза на "патриотичния" кандидат Славчо Атанасов на балотажа му срещу Иван Тотев. Въпреки масираната циганска подкрепа Славчо загуби в Източен, просто защото българите гласуваха за Иван Тотев. Ако не вярвате сайта на ЦИК е напълно свободен за разглеждане. А най-срамното е че още когато Славчо стана кмет от първия път през 2007 година имаше даже сигнали от български партии, че от неговия щаб са купували цигански гласове срещу 20 лева в Столипиново в ранните часове на изборния ден към 5.00 ч.. Тогава обаче никой не обърна внимание на сигнала, като повечето мислеха че това е правила ДПС. Странното обаче е че това се е случило точно пред клуба на ВМРО до Поликлиниката, а ДПС никога не биха го направили точно там и по този начин. Затова и имаше огромна разлика в гласовете за район Източен, дадени в този ден за Славчо Атанасов за кмет на Пловдив и тези за Тотев, който отиде на балотаж с ДПС за районен кмет. Просто купените цигански гласове бяха за Славчо, но не бяха обвързани с плащане за Тотев. Циганите в Столипиново гласуваха за Славчо, като за кмет на Пловдив, но не гласуваха за Тотев, а за ДПС за районен кмет на Източен. И тези резултати секция по секция ги има в сайта на ЦИК , и ако имаше заинтересовани журналисти, това отдавна щеше да е ясно. После и на балотажа 100% от вълната от цигански гласове отидоха за кандидата на ДПС, един българин мръсник, докато напълно непознатия Тотев трябваше да върши чудеса от храброст за да накара българите в района да го подкрепят срещу Турската партия. А като се каже че в разгара на кампанията ДПС изсипа в района 500 000 лева ще разберете защо, победата на Тотев му изгради такъв авторитет в ГЕРБ. И докато в другите райони гербаджийските кандидати спечелиха при средно 30% общо гласували за района, без никаква съпротива срещу известно корумпираните такива на СДС, НДСВ и БСП, то в Източен гласуването беше доста над 50%, като тогава всеки цигански глас отиваше за ДПС. Улиците, училищата и секциите в Столипиново бяха пълни с цигани викащи "ДПС! ДПС!", докато в целия останал град секциите пустееха. Никога дотогава български кандидат и партия не са изкарвали повече гласове от ДПС.

Славчо Атанасов е типичния ккъсметлия "Овчарчето Калитко"! Уникален е с това, че за нищо не става, от нищо не разбира, а е бил на такива важни постове. Той изгради прекрасна кариера без да е спечелил сам барем един избор, какъвто и да е. Стана кмет на Тракия не с избор, а по споразумение между Чомака и ВМРО. Тогава кметовете на райони не бяха избираеми , а назначаеми от кмета на Пловдив. ВМРО водеше кървава война с корупционният режим на Чомака, но най-накрая кандисаха да има мир и той през втория си мандат им подари Тракия. Тогава всеки който познава ВМРО знае че милият ни Славчо беше девета дупка на кавала в партията си, напълно непознат за редовите членове, с абсолютно никаква кариера и с лош авторитет за тия, които знаеха как и за какво е "изгонен" от училището в Изгрев, където е бил на "страхотната длъжност - възпитател", даже не учител, тъй като няма такова образование. Щастливата му звезда се състоеше в това че никой от шефовете на партията им не искаше да заеме тая длъжност, тъй като трябваше да се прости с частният си бизнес или добрата си работа, тъй като е ясно че заплатите в Общината не са ниски от сега и никой не искаше да работи за без пари. Птиченцето кацна на рамото на безработния Политически офицер от БНАрмия, на сметката на който имаше само някакъв недоказан секс скандал свързан с ромски привкус. Безработен висшист готов на всичко за партията, която му дава служба и без собствена фирма, която би трябвало да закрие -прекрасен избор. И той наистина беше такъв! Милият само обикаляше района като разсилен, приемаше всеки недоволен пенсионер на сладки раздумки в кабинета черпейки го с кафе, като цялата истинска работа вършеше секретарката на кметството, която за разлика от него беше интелигентна, образована и компетентна. Хубавото за него беше, че ВМРО хвърли всичките си усилия и ПР да гради неговия имидж, сякаш в бъдеще ще им сере жълтици, той се оказа човека който разби тая столетна партия и на градско и на национално ниво и накрая избяга в Бургашката Скатаджийска партия на Валерката Симеонов, щото иначе няма кво да работи. После пак Партията ВМРО излъга Борисов през 2007 с легендарния лаф от "Оркестър без име" -"Велко вие нямате певица!" в случая "Бойко вие нямате добър и известен кандидат за кмет на Пловдив!" И Бат Бойко като пълен ахмак кандиса да издигне напълно непознатия за него Славчо кандидата на ВМРО, който нямаше да набере повече от 10% на изборите без коалицията с ГЕРБ. Обаче плакатите с бат Бойко го направиха кмет още на първия тур. Ако ГЕРБ бяха турили генерал Кюмюрджиев той щеше да стане кмет от първия тур и политическата кариера на Славчо щеше да е дотук, най-много да си остане само общински съветник със затихващи функции, но съдбата беше на негова страна. После той и партията му легнаха на Станишев, като долна ку..ва за парите от боклука и нарушиха предизборното споразумение с ГЕРБ и стана така че те които реално спечелиха изборите стояха 4 години в опозиция, а ВМРО, БСП, ДПС, НДСВ, СДС "управлаваха" дружно обществените фондове продължавайки известното филибелийско общо партийно крадене и разпределяне, ти на мене, аз на тебе. Начело стоеше абсолютно некомпетентен кмет и Гергов и компания си правеха квото си искат, не беше оспорена, нито една сделка с общинско имущество, нито една грабителска концесия, всичко беше крадливо блато за всеки умел крадец. И когато дойде на власт Тотев и бръкна в кошера с осите и почна борба за имотите на Общината разните бандити му скочиха на главата и организира няколко напълно професионално организирани и прекрасно финансирани кампании срещу него. Кой иска да му вземат кокала от устата. Само един пример ще дам. Концесионера на пазарчето на Младежка мутрата Райфъла от години стои в ареста за опит за убийство на свой съдружник, както и за палежи на коли на ГЕРБ-джии и чрез адвокатски врътки не дава концесията на ОБщината, макар че тя официално е изтекла преди повече от 5-6 години и му помагат не само съдиите, ами и всички политически партии, които пригласяха на спазареният от него Барек да хвърля кофи с лайна по Тотев. Никоя партия не застана зад Кмета и Общината в споровете за всички губещи концесии, а го плюеха заедно със мутрите, облажили се по Чомаково и Славчово време. Самият Славчо е най-гласовития фъфлещ критик, без един път да е защитил борбата на Тотев в борбата му за общинското имущество. Накрая като видя че няма как да заеме какъвто и да е пост в Майнатаун Славчо избяга при Валерката в НФСБ и прави единственото, което може прекрасно, да фъфли запотено по телевизиите.

НЕ СВЪРШИЛ ЗА 5 СТОТИНКИ РАБОТА ПЪК НА КМЕТСКИ ИЗБОРИ ВСЕ ВИ ОТНАСЯ , КАТО КУЦО ПИЛЕ ДОМАТ. САМ САМИЧЪК СРЕЩУ "ВЕЛИКАТА" ВИ ПАРТИЯ.ЗА КУПЕНИЯ И ФАЛШИФИЦИРАНИЯ ВОТ,МОЛЯ, МОЛЯ.ТАМ ДОКАЗАНИ СПЕЦОВЕ ЦВИНОКИО И МАМИНИЯ , КОЙТО Е ТАКЪВ ОЛИГОФРЕН ,ЧЕ САМ СИ НАПРАВИ ФИЛМ КАК СЕ КУПУВАТ И ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРИ.ИНТЕРЕСНА ЛЕНТА ЗА ПРОКУРАТУРАТА , НО КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА ГЕРБЕРАСТКИТЕ ВИ ЗУЛУМИ,ТЕ ОБИКНОВЕНО ГЛЕДАТ ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО

Ах, Славчо! Ах, Маймуно! Какви глупост дрънкаш само. Ти като беше кмет не свърши работа за 5 стотинки, само жена ти назначи в кметството на Южен. Такива хрантутници, които цял живот са купен вот като теб, кака Здравка и Титюка са вредни за хората. Скривайте се някъде, никой не ви иска!

Тоя да не е безработен, та през ден драска тъпи статии? И кой плаща за да се публикуват тия тъпотии?

Стига с тези фалшиви кметове! И какво като е изкарал Костадин Димитров два мандата?! Все още се спъвам в плочките пред блока, а той е в центъра на "Тракия"! Явно не сме от "богопомазаните" роднини и приятели на кмета за да ни оправят и улицата и тротоарите и местата за паркиране!

Тя здравка е вечният кандидат мрънкалник и нейните подопечни. Елате и вижте Лаута е приказка. Тракия цъфти, така че явно това момче работи яко като кмет.

Синовете на най големите и видни комунисти сега най видни гербаджий .......... Баща му кмет по време на кумунизма , сега Спартак Николов един от най видните гербаджий !!!!!!!!

Ще ви дам едни трамплини, некадърници такива. Личния живот си оправете първо, да ви видим кво струвате, пък тогава мислете за друго