Подай сигнал

Кметуването в "Тракия" - трамплин за голяма кариера

Лъв Панайотов - баща на ВиК шефа Спартак Николов, пръв пое най-младия район през 1983 г.

Власт

от Валентина Йеремиева 1269 прегледа 0

Единадесет кметове са управлявали „Тракия“ през 36-те години, откакто е създаден районът. Това са Лъв Панайотов, Тодор Петков, Данаил Търпоманов, Паун Иванов, Петко Гургутов, Кольо Именов, Веселин Чивчибашиев, д-р Александър Панов, Славчо Атанасов, Гиньо Матев и Костадин Димитров, който завършва втори мандат.

Портретите на 10-те бивши управници са окачени в коридора на втория етаж на кметството на бул. „Освобождение“ 63. Начело е Лъв Панайотов, който е имал честта пръв да поеме кормилото на най-младия пловдивски район по времето на соца през 1983 г. Панайотов е баща на шефа на ВиК ЕООД и общински съветник от ГЕРБ Спартак Николов. Той е бил начело на „Тракия“ до юли 1985 г.

След него начело на района застава Тодор Петков. Креативният млад инженер командва "Тракия" две години, когато масово се строят панелки и се изгражда пътната инфраструктура. След това стремглаво се изкачва нагоре. През 1988 г. се издига до кмет на Пловдив. Принуден е да напусне службата една година след Десети ноември. По време на кабинета „Станишев“ е назначен за областен управител, а по-късно е избран в Общинския съвет от листата на БСП, но се оттегля, за да се върне към частен бизнес.

Кмет на „Тракия“, пак по Живково време, е бил и инж. Паун Иванов, който застъпва на поста след Тодор Петков. В новото време, когато Петков управлява Пловдивска област, бившият кмет на "Тракия" е назначен за шеф на Областно пътно управление. В последните години под негово ръководство като представител на фирма "ИСА 2000" е направена реконструкцията на на Асеновградско шосе.

Тракийци помнят и десните кметове на „Тракия“, сред които е и вече покойният д-р Александър Панов. Той командваше района два поредни мандата от 1995 до 2003 г. За него разказваха легенди - как всяка сутрин, преди да отиде в кметството, което тогава беше настанено в партерния етаж на бл. 14, надничал в контейнерите, за да види дали са вдигнали навреме отпадъка. По инициативата на д-р Панов в „Тракия“ беше вдигнат паметник на репресираните въпреки оспорването на качеството на това произведение на монументалното изкуство.

И Славчо Атанасов се превърна в жива легенда. След мандата в „Тракия“ /2003-2007, където всеки ден беше сред жителите на района, Славчо се изкачи с подкрепата на ГЕРБ до стола на градоначалник, а след това и до депутатската банка с листата на НФСБ. И днес, макар Славчо отдавна да е извън управлението на Пловдив, доста тракийци продължават да го наричат „нашия кмет“. А неговият съпартиец от НФСБ Костадин Гаров за малко не спечели битката за „Тракия“ с Костадин Димитров от ГЕРБ на последните местни избори през 2015 г.


Битката за "Тракия" няма да е лесна и на изборите тази есен. Костадин Димитров има стопроцентови шансове да бъде отново номиниран за кмет на "Тракия" от ГЕРБ, тъй като в партията считат двата му мандата за успешни. Освен ако не бъде предложен за поста градоначалник, каквито слухове се появиха.

Ако Димитров заложи на питомното и остане кандидат за районен кмет, не е изключено дежавю от предишните избори с балотаж срещу Костадин Гаров, ако той получи доверието на общ кандидат на ВМРО и НФСБ. Битката обаче може да се превърне в трибой, и то с участието на нежния пол. Общинската съветничка инж. Гергана Стоянова от "Съюз за Пловдив" е достоен претедент за кметския пост в "Тракия", твърди лидерът Дани Каназирева. Що се отнася до БСП, на този етап социалистите имат други грижи и са далеч от номинациите по райони.