Клоун терапия за малките пациенти в Медлайн-Централ Хоспитал

Хуманитарната организация „Клоун 2.0“ от Италия избра верига болници „Медлайн-Централ хоспитал“ в Пловдив за първата си благотворителна проява. Матилде, Джани и Марко гостуваха на малките пациенти в детско отделение, за да организират първата си клоун терапия - те ги забавляваха и успяха да повдигнат духа им на макс.

 


В продължение на час фоайето на стационара заприлича на детска площадка, която завря от емоции, а звънкият смях на малчуганите огласяше цялата болница. Децата забравиха, че са болни, и влязоха в ролята на илюзионисти и заедно с тримата италианци правиха фокуси. В разгара на играта Джани привлече и хора от персонала, които с удоволствие се включиха в забавленията. Когато клоуните започнаха да надуват балони и да правят от тях кученца, цветя, шпаги и какво ли още не, от всички страни започнаха да валят поръчки. 

 


„Клоун терапията се прилага по цял свят в отделения и болници, където се лекуват деца. На много места освен групови забавления за болните деца те минават и по стаите, за да доставят радост и на трудноподвижните“, обясни Джани Битонти. Той следва медицина в Болоня и още като студент посещава педиатрията, за да забавлява малките пациенти. Привлича за каузата като доброволец своя приятел Марко Ломбарди, а Матилде Галли, която сега следва психология в Болонския университет, сама намира организацията и се включва в нея още докато е ученичка в гимназията.

 


В „Клоун 2.0“ се прилага и един иновативен метод, наречен клоунсофия, което идва от клоун философия, чиято цел е да се помага на децата във всички аспекти - да се забавляват, но и да бъдат обучавани, лекувани и нахранени. Какъв е смисълът някой да се усмихва, ако не се образова и няма какво да яде, отбеляза Марко.

 


Насочих доброволците от „Клоун 2.0“ към това детско отделение, с което успешно партнираме от няколко години, и защото знам, че собственикът доц. д-р Невен Енчев е отворен за всякакви иновативни идеи, каза изпълнителният директор на „Академик Бултекс 99“ Тина Димитрова, която съдейства за осъществяването на проекта. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?