Климатиците са полезни, но крият и опасности

Климатикът помага на хората, но в някои случаи и вреди, твърдят специалистите. Ако имате алергия към домашен прах или цветен прашец, уредът ще ви предпази да не развивате симптомите. Алергените, прахът и другите замърсители се задържат във филтъра на климатика, затова има едно условие - той трябва да се почиства редовно. Ако това не се прави, ефективността на климатиците рязко спада и във въздуха, в буквалния смисъл на думата, започват да летят мръсотия и токсични вещества.

 

Ако пък имате алергии и живеете в блок или хотел с изградена обща система за климатизация, проявите на заболяването най-вероятно ще се влошат. Защото във вашия апартамент ще попаднат алергени от козината на кучета, котки и прах от другите жилища.



Проучване, публикувано в списанието International Journal of Epidemiology през 2004 г., също съобщава, че хората, работещи в сгради с централна климатична система, обикновено са по-склонни да се разболеят. Те са имали едни и същи симптоми: главоболие, слабост, дразнене на лигавиците и кожата. След като са напуснали стаята, симптомите са отзвучали.



Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?