Подай сигнал

Китайците от HNA на среща с пловдивския бизнес

Концесионерите на летището оглеждат транспортните коридори край Пловдив

Бизнес зона

от Даниела Арнаудова 2499 прегледа 0

Китайските инвеститори от Hainan Airport Group, които взеха на концесия Летище „Пловдив” за 35 години, искат да превърнат аеропорта в хъб с пътнически и карго терминали. Това стана ясно по време на срещата им с областния управител Здравко Димитров в Областната администрация вчера.

Идеята на китайците е да направят транспортен коридор, в който Летище Пловдив ще е една брънка по Пътя на коприната. Интересът им към обекти в Европа е свързан с мащабната инициатива на китайското правителство „Един пояс, един път”. Затова от Hainan Airport Group вече имат доста инвестиции в Европа, сред които и летище Хан във Франкфурт. В Пловдив китайците се надяват да имат добро сътрудничество с екипа на Летище Пловдив, който е работил до момента. Както и с бизнеса в региона, с държавната и с общинската администрация.

Концесионерите споделиха, че имат големи планове за развитието на Летище Пловдив, като тяхната цел е то да се превърне в хъб с пътнически и карго терминали. Областният управител изрази желание да организира работна среща, на която ще покани представители на бизнеса от областта, които да дадат своите предложения и да очертаят очакванията си пред концесионерите на Летище Пловдив. Гостите от Hainan Airport Group пък се поинтересуваха от състоянието на транспортните коридори в областта. Също от перспективите за бързото изграждане на скоростния път, който ще свърже Околовръстното от кръстовището за село Ягодово с Асеновградско шосе. С новата 4-километрова отсечка всички транзитно движещи се автомобили, идващи автомагистрала "Тракия", няма да влизат в града, а ще го заобикалят. Отсечката ще осигури и най-бърз път от Пловдив до летището. Ще бъде чудесно, ако това трасе стане по-бързо, пожелаха гостите от Китай. Проучват се и възможностите за жп връзка от аеропорта до интермодалния терминал за претоварване на превози.

Завчера представителите на концесионера имаха работни срещи в Министерството на транспорта, а вчера се видяха и с изпълнителния директор на Летище Пловдив Христо Щерионов. В следващите седмици предстои да бъде структурирано и търговското дружество, което ще оперира на аеропорта, както и да бъде избран мениджмънтът. По отношение на оперативните щатове концесионерите най-вероятно ще разчитат на сегашните кадри на летището.

Коментари