Подай сигнал

Кисело мляко с боровинки - магнит за китайците

Гурме

от Петя Гайдарова 7134 прегледа 0

Туристите опитват в Чепеларе и традиционните за този край марудници. Много хора идват само заради тях. Правят се от брашно, кисело мляко и яйце в тиган. Местните слагат и "едно бъркало масло", защото става по-дебел и пухкав. Универсална закуска е, защото се яде и със сладко, и със солено. Хората обожават също родопската баница, наричана клин, която се прави с ориз и кори. За нея родопчанки казват, че става вкусна, ако е "седнала кравата в нея", тоест с много масло.

Незаменим деликатес на региона обаче е прословутото чеверме, което на много места може се поръча по заявка. Иначе районът на Смолян предлага всичко за туристите. Ако има дестинация у нас, която си струва да бъде посетена през всеки сезон от годината, то това са Родопите, защото дори да е лошо времето, трапезата ще е на ниво. Отсядайки в селска къща, гостите ще опитат оригинални ястия.

Голяма гордост тук са рецептите за смилянски фасул и родопския топ десерт - овче кисело мляко с боровинки. Киселото мляко е магнит за туристите, особено за китайците, хукнали към Момчиловци. То стана и основна реклама за дълголетие на селото. Освен Момчиловци сред най-предпочитаните от туристите целогодишно са селата Широка лъка, Гела, Могилица, Арда, Триград, Ягодина, Момчиловци, Орехово, Смилян и много други.

Градовете също предлагат гастрономически туризъм. В района са популярните балнео- и СПА курорти - Девин и Баните. Триградското ждрело е прочуто освен с пещерите, и с приготвянето на пъстърва на жар, от която ще си оближете пръстите.

Коментари


Дано китайците не са минали през Румъния, че току виж пренесли чумата в Момчиловци. https://www.segabg.com/hot/borisov-rumunskite-turisti-dokaraha-chumata

Аз се чудя какъв беше този шум нощес, а то били китайците, дето са хукнали за кисело мляко с боровинки.... Дано те не знаят, че къде ще ги дяваме?