Кирил Ананиев с подробности за заплатите на мед сестрите

Ако изпълним искането им, заплатите им ще надхвърлят лекарските, каза здравният министър

„Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две минимални работни заплати ще надхвърли основната заплата на лекарите, които работят в болниците”, заяви здравният министър Кирил Ананиев по bTV по повод искането на протестиращите медицински сестри.

Според него такова развитие може да доведе до напрежение между гилдиите на здравните работници.

 
„Министърът на здравеопазването не увеличава заплатите”, заяви Ананиев и отбеляза, че неговата работа е да създаде условия отпусканите от министерството средства да се разпределят справедливо в болничните заведения.

Медицинските сестри трябва да отправят своите искания към ръководствата на болниците, с които са сключили трудови договори и са техни работодатели, заяви Ананиев, който е категоричен, че това „не е прехвърляне на топката”, както го обвиняват някои от протестиращите здравни работници.

Министърът коментира и започващия днес безсрочния протест пред Министерството на здравеопазването на пациентите, очакващи белодробна трансплантации. 

Те обвиниха министерството на здравеопазването в незаинтересованост, тъй като след приключването на договора с Университетската болница във Виена през май 2017 г., нито един българин вече няма възможност да бъде трансплантиран и поискаха оставката на Ананиев.

„Всички трансплантационни центрове в Европа отказват да извършват трансплантации на чужди граждани, тъй като няма трупни донори”, заяви здравният министър по тази тема.

 
Той посочи, че е направил предложение за промяна на Наредба 2, която регламентира финансирането на редица заболявания извън задължителното здравно осигуряване, включително и трансплантациите.

„Това ще даде възможност на нуждаещите се да могат да бъдат оперирани в трансплантационни центрове извън Европа – в САЩ, Русия, Украйна и Китай”, обясни здравният министър. Той смята, че промяната ще мине обществено обсъждане и до две седмици ще бъде факт.

„Няма да е лесно, но няма да се откажем.

Това е краткосрочната мярка, която ще реши проблемите на хората, които се нуждаят от трансплантации", заяви министърът, който отбеляза, че проблемът вече е съществувал, когато неговият екип е влязъл в министерството.

Що се отнася до сумата от 50 млн. лева, които правителството отпусна за болниците през април и за които премиерът Борисов заяви, че трябва да бъде питан здравният министър, Кирил Ананиев посочи, че те са преведени на лечебните заведения, но това не означава, че са преведени директно в сметките на здравните работници.

Това е работа на ръководствата им. 36 млн. лева са били отпуснати за финансиране на лечение на заболявания извън покритието на НЗОК, Спешна помощ и психиатрични болници.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?