Подай сигнал

Кейлът - новият цар на зеленчуците

Къдравото зеле е богато на витамини, полезно е за зрението, предпазва от язва и вдига тонуса

Гурме

от Ангелина Димитрова 1586 прегледа 0

Кейлът смело напусна студените земи на Северна Европа и стана част от трапезата у нас. Известен още с името къдраво или листно зеле, той е една от супер храните днес. Хубавата новина е, че всеки може да го засади в двора си и да се наслаждава на вкуса му почти през цялата година.Новият цар на листните зеленчуци облагородява бедното на витамини меню. Заради състава си той е напът да детронира спанака и да заеме почетното звание. Зад гърба му вече са броколите, които доставят по-малко лесноусвоим калций от него.Този безценен зеленчук е добре познат още в среднитевекове. Английските заселници донасят кейла в САЩ през XVIIвек, където го култивират вднешните му разнообразни цветове - с листа от светло- през тъмнозеленидо виолетово-кафяви тонове.Къдравото зеле в продължение на векове е основна култура вШотландия заради издръжливостта си на студ и вятър.

Почти всяка къща ималаградина с кейл, която давала на семейството прясна храна през дългатазима.В наши дни в Бремен и Хановер около кейла се гради цяла култура. Там се организират кейл турове, в които може даизядете огромни количества, посещавайки определени районимежду октомври и февруари. Много градчета в региона организират и своигодишни фестивали, в които избират цар или царица на кейла.Той е истинска звезда в северните географски ширини, тъй катосъдържа огромно количество витамини А, В1, В2, В3, В9, С, Е и К,минералите магнезий, мед, калций, желязо, фосфор и калий.

В него има ифибри, протеини, омега-3 мастни киселини. Кейлът ви зарежда още сбета-каротин и фолиева киселина. Не на последно място -богат е на сернифитохимикали като лутеин и зеаксантин, които намаляват риска от очни проблеми като катаракта и дегенерация на макулата - една от основнитепричини за загуба на зрението при възрастните хора.Това, което прави кейла безценен, са неговите антиоксидантни ипротивовъзпалителни свойства.

Съдържа цели 45 антиоксиданта и е признат от науката като храна согромен потенциал в битката с онкологичните заболявания. Богат е напротиворакови хранителни вещества, наречени глюкозинолати - органичникомпоненти, съдържащи сяра и азот, които стимулират антиоксидантниябаланс на тялото.Консумацията на зеленчука има силно детоксикиращо действие върхуклетките. В последните години се възлагат големи надежди на кейла и дазащитава стомашната лигавица от ускорения растеж на хеликобактер пилори,основния причинител на язва.

Друг аргумент в негова полза е съдържанието на огромно количество витамин К - дорималка порция ви осигурява необходимата дневна доза от този витамин,който е ключов фактор за регулиране на възпалителните процеси ворганизма.

Все пак добре е в това отношение да имате едно наум - твърдевисокият прием на витамина не е за всеки. Ако приемате антикоагуланти,трябва да избягвате кейла, защото може да попречи на действието налекарствата. Не е добре също да го комбинирате с млечни продукти.Печен заместител на чипсаМоже да прибавите кейл към най-различни рецепти - например омлета за закуска, зеленото смути, задушените зеленчуци към рибата или пилето за вечеря, салатата.Или просто да го запечете върху лист хартия и така да предложите на семейството си хрупкава и полезна алтернатива на картофения чипс.

Печен заместител на чипса

Може да прибавите кейл към най-различни рецепти - например омлета за закуска, зеленото смути, задушените зеленчуци към рибата или пилето за вечеря, салатата.

Или просто да го запечете върху лист хартия и така да предложите на семейството си хрупкава и полезна алтернатива на картофения чипс.

Как да го отгледаме в градината

Отглежда се по същия начин като обикновеното зеле. Семената за разсада се засяват през юли или август. След като растенията пораснат достатъчно, се разсаждат по схема 50х30 сантиметра. Кейлът се полива и плеви при нужда.

Изисква дори по-малко грижи от главестото зеле, тъй като е по-устойчив на болести и може да оцелее при по-неблагоприятни условия.

В Пловдивско градинарите установиха, че разсад от кейл може да се засади навън още в ранна пролет, без да се покрива с найлон, и така да имат прясно къдраво зеле през май.

Така полезният листен зеленчук може да се отглежда в региона почти целогодишно.

Става и за букет заради листата

Кейлът е предпочитана декорация в изисканите цветни композиции. Причината е в красивите му листа, които се развиват под формата на розетка и са оцветени в брилянтно бяло, червено, розово, лавандулово, синьо или виолетово.

Декоративните видове кейл също са годни за консумация, както всеки друг сорт листно зеле. Кулинарните представители на кейла също могат да бъдат много красиви, освен вкусни и с богата хранителна стойност.