Казусът "Тютюнев град" - нов живот или клечка кибрит

Необитаемата сграда срещу Сточна гара всеки момент може да последва съдбата на Царските конюшни в София

Бившият тютюнев склад на бул. „Христо Ботев” и „Авксентий Велешки” срещу Сточна гара всеки момент може да последва съдбата на ”Царските конюшни” в столицата, пламнали по неизвестна засега  причина. Порутената сграда с пропаднал покрив и греди, без прозорци и врати, е необитаема, ако не се броят два-три магазина в партера откъм ул. „Авкс. Велешки”, които все още „дишат” по чудо.

„Портите” на тази съборетина са отворени гостоприемно и всеки може да влезе. Ако е с лоша умисъл, като нищо може да драсне клечката. Страшно е, защото кварталът е плътно застроен и има голям риск за съседните имоти. Така се случи преди две години с тютюневия склад на ул. „Иван Вазов”, собственост на фирма „Р.И.П.А” на бившия почетен консул на Италия Пиетро Луиджи Гиа. 

И тази сграда - паметник на културата, години наред стоеше много време празна и безстопанствена с табела, че е опасна, и ограда, преполовила тротоара, да не би изгнилата дограма или мазилка да се стоварят върху главите на минувачите. Гиа неведнъж е бил предупреждаван от Община Пловдив и районното кметство да приведе имота в добър вид, но какво от това? Не си е мръднал пръст, за да изсърба по-късно попарата до дъното на купичката. 

Пожарът, тръгнал от склада на италианеца, изпепели още няколко склада и за малко не погълне целия квартал. Имотите тепърва трябва да се възстановяват, което струва немалко средства и продължителните процедури по съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/.

„За склада на Сточна гара очакваме проект за събаряне от неговите собственици”, каза кметът на „Централен" Георги Стаменов. Това са фирмите на бизнес дамата Лиляна Моравенова и фирма „ММ” на Момчил Момчилов. Дълго време двамата не са могли да се разберат помежду си за собствеността, а Момчилов дори беше обжалвал в съда заповедта на кмета на „Централен” за събаряне на сградата и тя беше отменена с решение на ВАС.

След мъчителната одисея има лек напредък - съсобствениците са на едно мнение, че складът трябва да бъде съборен. Не е паметник на културата, но тъй като попада в архитектурно-историческата зона, всяко действие се съгласува с НИНКН. От Института са дали зелена улица и дано час по-скоро проблемът да бъде решен, за да не се стигне до ада, който почерни четирите други тютюневи склада в Пловдив и „Царските конюшни” в София. /Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?