Подай сигнал

Казусът "Дом „Хармония“ - как институциите пазят крадеца

В България всички имат права, но с предимство обикновено са онези, които най-смело газят законите

Коментари

от Руси Чернев 3224 прегледа 0

Дни след като изчезна от Дом „Хармония”, 84-годишният дядо Васил бе намерен мъртъв

България е демократична и правова държава според определението на ООН за това. По документи всичко е точно - имаме независими едно от друга законодателна, съдебна и изпълнителна власт и всички те работят в услуга на обществото и защитата на гражданските права. Но все така се случва, че накрая подчинените на изпълнителната власт разследващи, независимата прокуратура, а често и съдът заедно пазят крадеца.

Миналата седмица възрастен човек бе намерен мъртъв в канавката край Околовръстното шосе на Пловдив, след като 11 дни по-рано изчезна от скандално известния Дом „Хармония“. Никой не може да каже как мъжът е напуснал сградата, в която уж има строг контрол и пропускателен режим. По принцип 84-годишният дядо Васил изобщо не е трябвало да бъде настаняван в този дом, защото страдал от тежка форма на деменция. Самият дом също не би трябвало да е в сградата на Коматевско шосе, защото шефът му д-р Николай Вършилов от месеци не си плаща наема. Собствениците обаче не могат да го изгонят, защото трябва да докажат правото си в съда. До този момент всичко е на страната на неизрядния наемател - полицията не може да го изведе оттам, защото не е нейна работа, прокуратурата не се интересува от проблема, защото по презумпция тя е държавно обвинение, а в случая става дума за частноправен спор. На ход е съдът, но той пък е затрупан с далеч по-важни дела. Така е в правовата България - всички имат права и настояват да им се спазват. Права обаче явно няма изрядният собственик на сградата, завзета от нямащия право да бъде там д-р Вършилов. И този порочен кръг вкара в гроба дядо Васил, който си отиде без време, без да разбере дали правилно е бил настанен в Дом "Хармония".

Сега прокуратурата най-после ще трябва да се заинтересува от проблема и да установи дали в случая не става дума за престъпна небрежност на длъжностно лице, довела до причиняване на смърт по непредпазливост.

Що се отнася до собственика на сградата, той ще чака реда си в съда. Там със сигурност ще докаже, че сградата е негова, а договорът за наем е нарушен чрез неизпълнение на основната клауза ​- плащането. Това обаче ще стане друг път -след година и половина-две, ако съдим по скоростта, с която се правораздава в България. Дотогава д-р Вършилов ще си работи (ако службите, които издават лицензите за подобна дейност и контролиращите я органи, не решат друго след случая с дядо Васил). Ще натрупа задължения в размер на десетки хиляди за наем, такса смет, вода и някои други задължителни разходи по обслужването на подобна сграда. После ще прехвърли фирмата на някой безимотен ром от Видин, Лом или Столипиново, а собственикът ще пие една студена вода, когато спечели делото. Защото ще е осъдил куха фирма, от която ще получи само капитала от 10 лева. Но пък ще е морално удовлетворен от факта, че справедливостта е възтържествувала с бързата и професионална работа на правозащитните и правораздавателните институции в правовата държава България.

Коментари


Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук ! Нужен е минимален депозит от 10 евро!Вчера спечелих 1772 евро ! https://bit.ly/2vGdh7g

Няма да си тръгне току така доктора! По 5 стотака на човек от държавата месечно, плюс “таксата” от родата /сигурно им взема поне 800 лв и го умножаваме х 23 = ? 30 000 бонбона х 12 = 360 000 бг лева! Нека да е лято! Махаме разходи около 50, 60, нека да са 80 000 на година и каквото остане! Хубава баница, а?

Точно така.Тия 23 -ма роднини да се замислят на кого са поверили блшзките си

Какъв наем да му вдигне като този нищо не плаща.Ясно е,че на някой не му е приятно да чете статията,но проблемът е много по -дълбок.Почина човек от безхаберие на великия доктор

Г-н Чернев, уж сте журналист със опит, а за почерпка в заведение пишете платени статии. Къде по-точно е кражбата в случая и за каква престъпна небрежност говорите. Употребявате прилагателни и термини, които първо не са ви ясни, второ - подлежите на съд. Правите заключения, които са на базата на две ракии, както обикновено обичате да пишете на градус. Точно защото сме правова държава, не е редно псевдо журналисти като вас да хвърлят безпочвени обвинения и да остават безнаказани. Попарата са ви сърбали много хора и повечето от тях са ви осъдили, би следвало да си бяхте взели поука. Написахте ли статия за добрият и хрисим собственик на сградата, който на два пъти застраши живота на 50 човека със незаконните си своеволия и срещу когото има 23 жалби от граждани в прокуратурата. Превърнахте един вестник с традиции в жълти хроники.

Малко не реално изглеждат нещата. Едва ли човек имал възможности да построи такъв хотел не си е опекъл договора за наем .Аз мисля,че собственика иска да му вземе бизнеса или да му вдигне наема.