Каузата на "Марица": Чистият въздух е отговорност на всички

И все пак първата стъпка за решаването на проблема трябва да направят управленците на местно и централно ниво

Въпросът за чистотата на въздуха не е само здравен и локален, той е глобален и европейски, който трябва да решаваме заедно. Въглищата трябва да бъдат категорично премахнати от домашното отопление. Това е все едно да имаш въглищна електроцентрала без каквито и да е филтри. 
Това каза  Юлиан Попов, бивш министър на околната среда в служебното правителство от 2013 г., по време на дискусията, организирана от "Марица" за чистотата на въздуха. В нея взеха участие още инж. Марияна Кондаклиева от РИОСВ-Пловдив,  д-р Веселка Христамян, представители на EVN Топлофикация, "Атаро Клима" , "Тракия икономическа зона"  и "Оберон Концептбау".  

Според Попов важна стъпка за справяне с проблема е енергийната ефективност. "За голямо съжаление темата отдавна е подценявана, а тя на практика е ключова за каквито и източници на отопление да говорим", каза бившият министър на МОСВ. През 2016 г. той бе обявен за един от 40-те най-влиятелни фигури в европейската политика за енергийна ефективност.

Около 1000 души в Европа на ден загиват от замърсения атмосферен въздух. Той може да бъде причина и за проява на тревожно безпокойство, депресия, дори и за затлъстяване, обясни д-р Христамян. 

Централното топлоснабдяване е основна мярка за по-чист въздух,  заяви ръководителят на отдел "Топлопреносни мрежи" в "ЕVN България Топлофикация" Ангел Киров,  онагледявайки своите данни с резултати. Топлопреносната мрежа е една от най-развитите инфраструктури на територията на града със своите над 180 км. Общо 33 000 домакинства са на централно парно.  Вече няма масови откази от него, като последните са били през 2010 година. В последно време  към централно топлоснабдяване са включват нови клиенти -домакинства, фирми и организации.  35 нови топлопровода са изградени за 10 години.

Според инж. Марияна Кондаклиева от РИОСВ-Пловдив темата за чистия въздух трябва да е на дневен ред за всички домакинства, защото всички поравно участваме във формирането на замърсяването на атмосферния въздух. Така че всички сме отговорни и не можем да държим отговорни само контролните институции и общината.

Ако навън въздухът е мръсен, то в дома си можем да дишаме чист, смятат от "Атаро Клима". Христо Рогачев представи продукти последно поколение, пречистващи въздуха вкъщи. 

Каквото и да говорим, инициативата за първата крачка при справяне с проблема е на политиците, централната и местната власт, каза главният редактор на "Марица" Руси Чернев, който бе водещ дискусията. И изрази общото съжаление на всички в залата, че представителите на администрацията ги няма. Вероятно знаят всичко по въпроса и имат готови решения, за да си губят времето в дискусии с независимите експерти, предположи Руси Чернев.   

Всички се съгласиха, че най-големите замърсители на въздуха са отоплението на твърдо гориво, трафикът с остарелия автомобилен парк и лошите транспортни схеми, както и някои от индустриалните предприятия в района.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?