Катаклизъм! Рекордна суша заплашва Европа

През изминалите 20 години над 526 хиляди души са станали жертва на природните катаклизми, а щетите от тях достигат 3,5 трилиона долара. Това показва класация на страните по света според Индекса на глобални климатични рискове (KRI), пише БГНЕС.

Природните катастрофи през 2017 г. са отнели живота на над 11,5 хиляди души и са нанесли щети на сума над 375 милиарда долара. Най-много са пострадали от удара на стихиите Пуерто Рико, Хондурас и Мианмар.

Германия през 2017 г. пострада най-вече от циклони, придружени от ураганни ветрове, през есента, а също така от силни и продължителни порои, които смениха дългия период на суша през лятото. Стихията отне живота на 27 души, икономиката понесе щети за 3,6 милиарда долара. В глобалната класация Федералната република заема 37-о място. Русия, където за същия период са регистрирани 29 жертви и щети за 572 милиона долара, е изпреварила Германия само с три места и е на 34-та позиция.

„Рекордната суша и необичайно високите температури през тази година, както се очаква, могат да доведат до това, че в следващия индекс на европейските страни ще им бъде отредено още по-голямо внимание“, заяви главният съставител на KRI Дейвид Екщайн. Индексът KRI показва до каква степен отделните страни са пострадали от екстремните природни явление, като урагани и горещини, а също така наводнения и други природни катастрофи. Анализаторите отчитат както броя на жертвите, така и икономическите щети в резултат на подобни явления.

За основа на изследването е взета признатата в цял свят база данни NatCatService, създадена от германската компания „Мюних Ре“ - един от лидерите на световния застрахователен пазар.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?