Подай сигнал

Касата дължи над 2 милиона на УМБАЛ "Свети Георги"

Орязаната надлимитна дейност в най-голямата болница у нас е формирана само от обслужване на спешни случаи

Здравеопазване

от Добринка Димова 829 прегледа 0

Касата дължи над 2 милиона на УМБАЛ "Свети Георги"

Националната здравноосигурителна каса дължи над 2 млн. лева на УМБАЛ „Свети Георги“ за реално изпълнена и отчетена болнична помощ. За 2015 г. незаплатената дейност е била за 95 хиляди лева, през 2016 г. - 637 000, и през 2017 г. скача на 1,3 млн. Надлимитната дейност е формирана само от спешни случаи, съобщиха за "Марица" от пловдивската университетска болница.

Според юристите на лечебното заведение възможностите за търсене на сумите по съдебен път са ограничени. Практиката по делата, свързани с искове за заплащане на медицински дейности над обема и стойностите, определени от НЗОК, е противоречива. Договорите между РЗОК и лечебните заведения са от вида на административните взаимоотношения.

При тях изпълнителите на медицинска помощ не разполагат с правна възможност да откажат подписване на споразуменията, определящи т. нар. лимити и спускани от РЗОК към лечебните заведения 2-3 дни преди крайния срок за подписването им.

Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ обаче следи развитието на съдебната практика и в случай че НЗОК не намери административно решение за заплащане на изпълнените медицински дейности, на по-късен етап ще бъде взето решение дали средствата да бъдат потърсени по съдебен ред.

"Както е известно, УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД е лечебното заведение, което поема преобладаващата част от спешните случаи в областта, а Законът за здравето ни задължава да приемаме и лекуваме всеки спешен пациент без значение дали ще бъдат надвишени максималните стойности, определени от РЗОК", посочиха от болницата.

И допълниха, че последиците от незаплащането на надлимитната дейност са финансови загуби за лечебното заведение. Това е естествена последица вследствие на разходите, направени за издръжката на тези дейности, и липсата на приходи за компенсирането им.

Освен това УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД следва счетоводно да отчете величината на незаплатената дейност като приход на дружеството, независимо каква е прогнозата за заплащане на дейността на един по-късен етап. По този начин, освен че е принудена да търпи финансови загуби от липсата на приходи и паричен поток за покриване на вече поети задължения, болницата ще бъде принудена да плати и 10% корпоративен данък.

УМБАЛ „Свети Георги“ ще може да признае сумите за разход и да „възстанови“ данък върху доходите едва след три години.

Коментари