Карлово кани инвеститори от Германия

Представихме възможностите за развитие на балнеологията в Баня пред побратимения град Зеехайм-Югенхайм

Карлово представи възможностите за инвестиции в града и в региона пред представители на регионалната и комунална политика, фирми и администрацията на 23-те общини в област Дармщат-Дибург, провинция Хесен, със съдействието на побратимения германски град Зеехайм-Югенхайм. На бизнес форума, организиран специално за българската община, присъстваха над 150 човека от 23 общини в регион с население от над 300 000 души. Домакин на проявата бе областният администратор Клаус Шелхаас.

По време на срещата заместник-кметът на Карлово Антон Минев представи възможностите за развитие на балнеологията и СПА туризма в град  Баня, както и за инвестиции в индустрията. Той

презентира и икономиката на Подбалкана

от Калофер до Клисура, където се намират структуроопределящите предприятия  ВМЗ ЕАД, СКФ  Берингс България, Българска роза АД.

Целта на посещението ни бе да участваме в този бизнес форум и да представим възможностите за инвестиции при нас  пред  област Дармщат-Дибург  и да се запознаем отблизо с работата на германската община Зеехайм-Югенхайм в областта на екологията, заяви пред „Марица“ Антон Минев. В делегацията бяха още началник-кабинета на кмета в община Карлово Слави Джалъзов и началник-отдел „Природни ресурси, екология и земеделие“ Милена Ковачева.

Карлово представи и продукти, произвеждани в Подбалкана - парфюмерия и козметика на основата на розовото и лавандуловото масло от карловски фирми, вино от няколко изби в региона, както и сирене и кашкавал и други млечни продукти от местни млекопреработващи предприятия. Участващите във форума дегустираха на място някои от продуктите.

Голяма част от работното посещение  бе предназначена  да се запознаем на място

как побратимената общината решава въпросите с екологията

- чистотата на населените места, обработката на битовите  и зелените отпадъци, разделното събиране на отпадъците, подлежащи на рециклиране, разказа Антон Минев.

Карловската делегация разгледа станция  за компостиране на зелени отпадъци. Това бе важно за нас, тъй като нашата община спечели проект за изграждане на система за компостиране  на зелени и биоразградими отпадъци и до края на годината реализирането на този проект ще започне. В Зеехайм-Югенхайм всеки гражданин, в чието домакинство се генерират  зелени отпадъци, сам, със свой транспорт, ги доставя в станцията /фабриката/ за компостиране. Докато бяхме там,  видяхме как  жител от региона докара с личния си автомобил окосената трева, претеглиха колко тежи зелената маса, след което му предложиха по изградената тарифа да получи съответно количество компост за градината си. Подобна  е системата и с отпадъците, които подлежат на рециклиране. В определено място на местно предприятие  граждани оставят в огромни контейнери за разделно събиране стара си бяла техника, стари компютри, опаковки  от тонер касети, стари акумулатори и т. н. Организацията  е много стройна, а гражданите

спазват с немска педантичност тези правила,

разказа Минев.

Карловската  делегация посети още станция за питейна вода и  пречиствателна станция на отпадни води, където бяхме запознати с целия технологичен цикъл на пречистването им.

Нашите любезни домакини ни поканиха да видим алеята с карловски рози и лавандула във фамилното имение на княз Александър Батенберг -  двореца „Хайлигенберг“. Карлово подари на двореца преди близо две години розови и лавандулови резници, с които бе оформена малка градина. Тя е в отлично състояние, заяви заместник-кметът на Карлово.

По време на посещението си в Зеехайм-Югенхайм карловската делегация присъства на  заседание на Общинския съвет. Пред него Антон Минев също представи община Карлово.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?