Кариесът може да причини инфаркт, обърнете си внимание

Нелекуваните зъби могат да причинят коронарна болест на сърцето и инфаркт. Освен това, ако имате анамнеза за хроничен периодонтит, рискът от сърдечна недостатъчност се увеличава около 2 пъти. И това не е сплашване. Бактериите, които се размножават в пародонта - тъканите около зъба, спокойно навлизат в кръвния поток, причиняват възпалителни процеси в съдовете и дори допринасят за образуването на кръвни съсиреци, което в крайна сметка води до сериозни сърдечни проблеми. Разбира се, такива неща не се случват за една нощ, процесът отнема време и се развива поради липса на качествено стоматологично лечение. 

Гастрит, язви и други “радости”

Ако в устата си имате възпалителни процеси, счупени или липсващи зъби, това означава, че не можете добре да сдъвчете храната и допълнително натоварвате храносмилателната система. Лошо сдъвканата храна попада в стомаха, следователно той изразходва повече енергия за храносмилането, оттук хроничният гастрит, панкреатитът или стомашни язви са на една ръка разстояние. 

А наличието в устата на огнища на възпаление на венците, пулпит, кариозни кухини провокира активното размножаване на бактерии, които със слюнката и храната попадат директно в стомаха и червата. Там те не изчезват, а продължават да причиняват непоправима вреда на здравето. Устната кухина е вид врата към човешкото тяло, която в идеалния случай трябва да се бори срещу всякакви вредни бактерии. Но, ако “вратата” от вътрешната страна е подложена на постоянни атаки и се създават условия за развитие на патогенна флора в устата, тя не може да спре атаките на микроорганизмите отвън, поради което здравните проблеми на човека стават многократно по-големи.

Влошено състояние на кожата

Възпалението на венците, пулпитът и не напълно излекуваните зъби оказват влияние и върху състоянието на кожата. Както бе споменато по-горе, бактериите от източника на възпаление свободно навлизат в кръвния поток и стомашно-чревния тракт, като предизвикват съответни патологични процеси там. Проблемите с храносмилателния тракт винаги се отразяват върху епидермиса и се характеризират с появата на пъпки, възпалителни възли, акне. Като правило пациентите започват да се борят с външните прояви, без да се замислят за истинската причина за проблема, който ги предизвиква.

Ангина

Кариесът може да влоши всички патологични процеси в устната кухина и да провокира заболявания на гърлото, постоянни ангини, хроничен синузит, отит и дори конюнктивит! А наличието на мъдреци, които не се отстраняват навреме, както и кариозни кухини и пулпити на кътниците, причиняват хроничен тонзилит. Проблемът е в това, че моларите и мъдреците са разположени до сливиците, а процесите, които водят до кариес, често засягат и венците и кореновата система и това не може да не засегне съседните тъкани и органи. Следователно, ако сте забелязали, че боледувате по-често напоследък, причината невинаги трябва да се търси в намаления имунитет, а може би, в нещо по-тривиално: имате редица проблеми с моларните зъби.

Инсултът не е далеч

Защо е толкова опасно да се занемаряват възпалителните заболявания на зъбите и венците? Горната и долната челюсти са свързани с тригеминалния нерв, който е отговорен за чувствителността на устната кухина и е свързан с мозъка. И ако бактериите от възпалените венци могат да доведат до проблеми със съдовете и да причинят сърдечна недостатъчност, то неврологичните проблеми, причинени от хронични заболявания на зъбите и венците, увеличават риска от инсулт.

С мигрена в живота

Повтаряме още веднъж, че зъбите са свързани с тригеминалния нерв, а това на свой ред с мозъка. Често съществуват ситуации, при които пренебрегваните проблеми със зъбите причиняват хронична мигрена. Освен това обикновеното вадене на зъб може да доведе до главоболие и дори до загуба на паметта!

Също и алцхаймер?

Проучванията показват, че бактериите могат да се преместват от венците към други места. Това е възможно благодарение на кръвоносната система. Можете дори да ги намерите в мозъка! Учените сега се опитват да докажат, че болестта на Алцхаймер е провокирана от същата бактерия (рorphromonas gingivalis), която предизвиква и заболяванията на венците. Засега няма пряко доказателство за това, а само предположения - не всички пациенти, които имат проблеми с венците, страдат от деменция или болест на Алцхаймер. Проблемът е в процес на проучване, но състоянието на зъбите, венците и устната кухина като цяло, несъмнено засяга човешкото тяло. Не може да бъдете здрави, когато имате лоши зъби, кариес или периодонтит.

Живак в устата: може ли зъбните пломби да причинят отравяне?

Неестетичният вид на амалгамните пломби не е единственият им недостатък. Такива пломби могат да бъдат опасни за здравето. Не е случайно, че в някои европейски страни поставянето на амалгамни пломби е забранено, въпреки че са много издръжливи и евтини.

Амалгамният пълнеж съдържа живак. Точката на топене на живака е 39 градуса, т.е. в условията на устната кухина, живакът се превръща в течност, която лесно се изпарява. И 80% от изпарения от амалгамената пломба живак навлиза в кръвта. Част от опасното вещество се изхвърля от тялото, а другата част се отлага във вътрешните органи мишени.

Отравянето с живак често протича без симптоми. Но с натрупването на токсични вещества в организма могат да се появят алергични реакции, заболявания на щитовидната жлеза, автоимунни заболявания като системен лупус, множествена склероза.

В същото време становищата на учените относно това дали дозата на токсично вещество, постъпващо в тялото от пломбите, е достатъчно, за да предизвика отравяне, са различни.

Една от причините за подобни спорове е, че количеството на живака, който се отделя от пломбите, зависи от много фактори. Например, от натоварването, на което са подложени зъбите по време на дъвченето, температурата на храната или наличието на увреждане на пломбата. Поради това е доста трудно да се измери точно дозата на отровата, освободена от амалгамната пломба. Ако човек например е свикнал да стиска силно зъби, обича да дъвче дъвка или да пие много горещ чай, рискът от отравяне ще бъде по-висок.

В чужбина е разработен специален протокол за безопасно отстраняване на амалгамните пломби. По време на процедурата се поставя на устата на пациента кофердам - специално устройство, което наподобява гумено парче. Той изолира устната кухина от живачните частици, които могат да попаднат там, когато се отстранява пломбата. Но такава защита според европейските експерти не е достатъчна, тъй като живакът се изпарява много бързо, така че е необходима и защита за носа - нещо като “щепсел” респиратор.

В нашата страна такъв протокол не е широко разпространен, по-голямата част от стоматолозите ни не използват кофердам, работят без каквато и да е защита, смятайки, че дозата на живака, освободена по време на отстраняването на амалгамната пломба, не е достатъчна за отравяне. Но ако искате да се защитите напълно, преди да решите да премахнете амалгамните пломби, попитайте каква е процедурата. Желателно е лекарят да използва поне кофердам.

Източник zdrave.to

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?