Кардиолог мами пациенти, поставя стентове на здрави ВИДЕО

На фона на протестите на медицинските специалисти заради ниското заплащане, оказва се, че кардиолог в областната болница в Пазарджик е получил заплата от 57 000 лева за януари. За последващите месеци възнаграждението му също е приблизително такова. Това показа разследване на Васил Иванов за „Неделята на NOVA”.

Д-р Петър Лазов е един от тримата инвазивни кардиолози в лечебното заведение. Той поставя стентове по безкръвен метод на хора със сърдечни проблеми. Заплащането за този труд навсякъде в страната е между 4000 и 8000 лева, дори в частните болници. Някои от светилата в сърдечната хирургия получават и по 12 000 лева.

Здравната каса заплаща на болниците 4 500 лева за тази процедура, а лечебните заведения дават до 15% от тези пари на лекаря, който я извършва. Според източници на NOVA в случая в Пазарджик директорът на болницата дава на д-р Лазов близо 50%. Така той получава по около 2 000 лева за 30-минутната интервенция. Същевременно получихме информация, че д-р Лазов, за да взема още повече пари, извършва процедурата буквално на „конвейр“ и вижда нужда от поставяне на стент на всеки пациент, дошъл на преглед при него. Слагал стентове и на напълно здрави хора, като ги заблуждавал, че имат стеснение на кръвоносен съд в сърцето.

Екипът на „Неделята на NOVA” реши да проверим наистина ли е така и напави експеримент. Сдоби се с коронарография на подставен, напълно здрав човек. Коронарографията е изследване, при което в кръвта се поставя цветно вещество и след това с апарат се прави видеозапис на кръвоносните съдове на сърцето и се вижда дали някъде има стеснение и дали има нужда от поставянето на стент. Показахме коронарографията на няколко водещи специалисти от столични болници и те бяха категорични, че в сърцето на „пациента” няма стеснение на нито един кръвоносен съд. За всеки случай, за да сме абсолютно сигурни, показахме изследването и на светилото в кардиологията и кардиохирургията у нас – проф. Генчо Начев, директор на кардиологична болница „Св. Екатерина“. Той потвърди, че проблеми със съдовете в сърцето на човека няма.

След това „пациентът” отиде на преглед при д-р Лазов. В частния му кабинет, където той също преглежда срещу заплащане, със скрита камера отиде и жена от екипа ни, която се представи за съпруга на подставеното лице. Виждайки коронарографията, медикът заявява, че на мъжа трябва да се постави стент на дясната артерия.

Вече пред камера д-р Лазов отрече да получава 57 000 лева месечна заплата от пазарджишката болница, както и това, че поставя стентове на здрави сърца.

Как реагира директорът на лечебното заведение д-р Васил Вълчев на разкритията на NOVA и защо под ръководството му се извършват показаните безобразия ? Всичко това ще видите в продължението на разследването в „Неделята на NOVA” на 22 септември.

Източник: vesti.bg

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?