Каракачанов: Модернизацията на армията закъсня 27 години

Модернизацията на армията е забавена 27 години. Тогава, когато са купували  техника, вероятно  са търсили  друг ефект, а не този за  способностите на българската армия.  Това коментира в Карлово вицепремиерът и министър на отбраната  Красимир Каракачанов.  Тогава, когато купуваха  кугарите и спартаните, бяха купували изтребители, щяхме да имаме  и други самолети освен МИГ 29 и СУ, заяви още той.

Тогава е имало много изгодно предложение да получим от  Федерална република Германия модернизирани МИГ 29  като подарък.  Ние сме ги отказали, при положение, че са ни ги предлагали на цената по 1 евро на самолет. Причината е  защото сме първи натовци, сподели от Каракачанов. Тогава ние сме купили друга техника за стотици милиони, която сега стои в хангарите.  А Полша, която въобще  „не е натовска държава” е купила тези самолети от ФРГ.

Когато говорим са самолетите става въпрос не за 100-200 милиона, а за над  1.3-1.5 милиарда. Аз не искам да бързам и да правим грешки и след години някой да каже, че като министър на отбраната съм направил нещо  неизгодно за армията, а може би  изгодно само за мен. Защото така се действало в България  в последните 27 години.

Едно от условията, които поставяме по отношение на самотелетите  и което ще изпратим на  фирмите, които са проявили  интерес, е поне част от поддържката да става в нашите авиационно ремонтни заводи, които са към Министерството на отбраната, заяви военният министър.

По отношение на бронираната машина идеята  на министреството е е да се сглобяват в България , за да може да ги поддържаме по-лесно.

 Това,което Каракаченов предлага  за наборната армия е швейцарски модел – пет месеца служба, и подготовка и след това зачисляваме в резерва и редовно  опресняване на знанията и възможностите. Недокомплекът е проблем на всички армии в Европа и там също обсъждат дали да не върнат наборната военна служба, каза той.

Неговата амбицията  е   докато е министър на отбраната да бъде въведена доброволната военна служба, за да могат онези млади хора, които желят да служат на страната си, да го направят. Каракачанов предлага още  нормални възможноси за реализация  на младежие, отбили военна служба, както и    бонус при  участие в конкурси за държавни служители.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?