Капсула на времето заровиха на Римския форум

Капсула с послания към бъдещите поколения беше положена днес до античните зидове на Римския форум, който се реставрира в центъра на градския площад. Кметът Иван Тотев лично засипа кутията, изработена по поръчка от бронзова сплав в Казанлък и херметично затворена.

"Пазете и обичайте града, както ние правим", заръча в личното си послание градоначалникът. В капсулата са сложени още сребърна монета и почетен плакет със знака на Античния театър, дискове със снимки и флашка за Пловдив и за Европейска столица на културата. На специална неразградима хартия е описана кратката история на града, административното му устройство, а също така имената на всички, които са участвали в реконструкцията на пл. "Централен" и възстановяването на античния форум.

"Когато след 1000 - 2000 години тази капсула се отвори, поколенията ще имат историческа представа за нас", каза кметът.

"Не съм толкова оптимист за 1000 - 2000 години, но хартията, изработена от полимер, ще издържи 100 - 200 години, което също е голям период", коментира директорът на Историческия музей Стефан Шивачев.

Той разказа, че първата капсула на времето е била положена в основите на Централни хали през 1938 г. от тогавашния кмет на Пловдив Божидар Здравков.

Втората капсула е заровена в основата на паметника на Гюро Михайлов през 1995 г. от кмета д-р Гарабед Томасян.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
СЪДЪРЖАНИЕТО ОТ КАПСУЛАТА

СЪДЪРЖАНИЕТО ОТ КАПСУЛАТА

29.07.2019 | 15:57

МАМИН, НАЙ- ПОСЛЕ ДА СИ ИЗДАДЕШ ТАЙНИТЕ СИ НА ПОКОЛЕНИЯТА СЛЕД НАС КАК СЕ СТАВА ОЛИГАРХ ОТ ЕДНО КМЕТУВАНЕ. И ПОСЛЕ КАК СЕ ЛЕЖИ В ЗАТВОРА

Отговори
1 1
@

@

29.07.2019 | 14:11

Следващият кмет, като взривява бетона и гранита - да поеме и капсулата.

Отговори
0 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?