Капана Фест и Hills of Rock - гвоздеят на фестивалите в Пловдив

Летните месеци са традиционно най-силните в културния и развлекателен календар на Пловдив. Тази година своеобразно начало на активния туристически сезон даде Капана Фест, което по традиция събра огромен туристически поток в града, разви своята концепция и се наложи без особена помощ от страна на фондация "Пловдив 2019".

Миналогодишното издание, далеч от инициативата ЕСК, успя да напълни легловата база в Пловдив на 80% от капацитета й в рамките на трите дни на фестивала.


Седмица след Капана Фест се проведе и ФАРА 2019. Специализираният фестивал за рекламисти и пиар специалисти върви вече три поредни години под тепетата и тенденцията е да продължи да се организира в града. ФАРА е част от официалната програма на ЕСК тази година и дори получи договор за медийно отразяване и партньорство. 


Две от новите и интересни събития, които разтърсиха града под тепетата, бяха Plovdiv Food Park Festival и HandMade Park Plovdiv, създадени и реализирани от Творчески комплекс "Инкубатор" на Младежкия хълм.

През последните 5 години от "Инкубатор" са реализирали над 280 събития в региона и са подкрепили пряко над 700 артисти в различни области на изкуствата в България и по света. Едни от най-популярните аналогични проекти на организацията са "Shake That Хълм" и "Plovdiv Beer Fest", които също ще се случат през 2019-а.

От фондацията подкрепиха и няколко други ежегодни музикални събития през юни, като например фестивала за Electric Orpheus 2019, както и хип-хоп насочения фестивал Street Masters 2019. И двете събития, започнаха преди домакинството на ЕСК в Пловдив и отдавна са известни сред общностите, които имат интереси в съответните жанрове.

В Лаута и на Джендема се проведоха два сходни фестивала - средновековният „Пловдив - древен и вечен“, който предложи исторически възстановки, рицарски дуели и средновековен бит. Другият - „Lost Age“, пък се позиционира като фентъзи фест, който събра приказни герои и отново исторически възстановки.

Фестивалният месец юни приключи с най-касовия хит на фондация „Пловдив 2019“ - рок фестивала "Hills of Rock 2019", който е голямата гордост на градоначалника. Събитието по традиция изяжда голяма част от бюджета на културния календар в града, а тази година получи и сериозно финансиране от страна на общинската фондация. Така близо два милиона лева отидоха за събитие, което остава недостъпно за пловдивчани и гости на града, защото достъпът до него е ограничен от билетите, които започват от 50-60 лева и стигат до няколкостотин.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
l1

l1

13.07.2019 | 19:19

оff...капана....off...тотеф...off...културо...офф ... ГРОБ...

Отговори
1 0
гинка генкина

гинка генкина

13.07.2019 | 19:19

Роко, като те запухам с чехлата ще ти дам една баба! Кака съм, а за отделни роднини по мъжки произход - леля.

Отговори
1 0
Роко

Роко

13.07.2019 | 19:01

Така близо два милиона лева отидоха за събитие, което остава недостъпно за пловдивчани и гости на града, защото достъпът до него е ограничен от билетите, които започват от 50-60 лева и стигат до няколкостотин.......И колко да е билета на рок фестивал за 3 дни ? По 10-20 лв ли ? Я си вижте билетите на разни Казашки хорове или ония пудел Къркоров ? Да не би да са без пари ? Имам чувството,че статиите ги пишат социално слаби или рок фестивала трябва да е достъпен и за баба Гинка с минималната пенсия.

Отговори
4 0
@

@

13.07.2019 | 18:37

Моля учтиво, да не употребявате силни думи в заглавие.

Отговори
2 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?