Подай сигнал

Капана - арт с дъх на бира и още нещо

Замислено като "квартал на изкуствата и занаятите", мястото се превърна в малко пловдивско Сохо

Лайфстайл

от Станимир Кронев 1265 прегледа 0

Когато се планираше преустройването на малките улички в "Капана", пространството зад Халите бе замислено като квартал на изкуствата и занаятите. Според първоначалната идея общината трябваше да изгради нова арт инфраструктура, която да отдава на символичен наем на представителите на творческите индустрии, които да изпълнят мястото с нов живот. Да, Капана се изпълни с нов живот, но по-скоро като някакво малко източноевропейско Сохо, а не като пловдивския Монмартър.

В момента броят на заведенията в квартала далеч надхвърля този на галериите, ателиетата и творчески работилници, а уличният арт е с дъх на бира и някои забранени от закона субстанции. Наемите скочиха главоломно през последните години и съвсем не са поносими за хората на изкуството. Общината оправдава промяната в стратегията с необходимостта мястото да се издържа. В резултат в малкия квартал в момента действат близо 30 кафенета, 15 бара и над 20 ресторанта и обекти за бързо хранене.


Класическите изкуства може и да нямат място в Капана, но модерната вълна на арт-теченията владее напълно квартала в последните години. Всеки уикенд мястото събира хиляди млади хора от цялата страна и много чужденци. Това доведе до истински икономически бум по тесните улички. Тук има всичко за купона - от класическите за Пловдив заведения до модерни бутикови барове и кафетерии. Култовите "Найлона" „No Sense”, "Мармалад" и „Петното” все още удържат позиции в квартала и са едни от най-посещаваните. За сметка на това един от най-старите обитатели на квартала - рок бар „Download” загуби битката с модерните крафт и гурме заведения и в началото на пролетта опразни помещението на улица „Йоаким Груев” 24, като се премести на друго знаково място - ул. "Лейди Странгфорд" 5, където някога бе знаменитият "Кристал", а после - клуб "Библиотеката". На освободената територия в начало на „Капана” пък веднага се настани столичната верига за гурме бургери и улична кухня „Скаптобургер”.

Наемите в тавана

Тенденцията в „Капана” е трайна и очевидна - мястото се превръща в притегателна зона за питейни заведения и ресторанти. Цените на имотите, както и наемите в квартала скачат с по 10-15% на всеки няколко месеца. Към днешна дата квадрат търговска площ тук струва около 2000 лв. или се отдава под наем за 15-20 лв. на месец. Още по-високи са цените на помещенията, разположени по изцяло пешеходните улици. Там към момента малкото свободни площи гонят 30 лева месечно за квадрат, което за малки помещения от 50 квадрата прави месечен наем от 1300-1400 лв. Високите цени обаче явно не притесняват кандидатите, като всяко свободно пространство се заема за броени дни.

Наемите в тавана обаче предполагат и съответните солени цени на най-оборотните стоки. Така пловдивчани и гостите на града вече свикнаха, че бирата в арт атмосферата на "Капана" върви по 4-5 лева, а кафето - по 2. Това обаче не пречи пионерите в разработването на квартала като „Котка и Мишка”, „1890” и „Канапе” да са винаги пълни.

Гастрономическият еклектизъм

Освен огромното разнообразие от напитки в "Капана" вече са събрани и храни с вкусове от цял свят. Преди време собствениците на кафетерия „Monkey House” отвориха под същия бранд и заведение за модерните напоследък гурме-бургери, предпочитани от младежите. За по-претенциозните клиенти избор №1 си остава „Паваж” - първият ресторант в квартала, който и до ден днешен е с най-висока потребителска оценка в туристическите сайтове. Конкуренция му правят „Multi Culti”, които предлагат непознати ястия и вкусови комбинации, вариращи от Африка до Южна Америка, „Tams House”, както и „Veggic”, където се акцентира на актуалната веган кухня.

Когато малкото е твърде малко

И най-вървежните заведения в "Капана" обаче страдат от един заложен още при оформянето на зоната проблем - малките пространства. Той се изостря през зимата, когато масите по павираните улички се прибират. За голяма част от собствениците на заведения е истинско предизвикателство да посрещнат разходите си в студените месеци. Голяма част от инвестициите, направени в квартала, са предизвикани от големите очаквания за милионите туристи, които ще посетят Пловдив за Европейска столица на културата. Пилците обаче се броят наесен, както казва народът. Така ще е и с десетките млади предприемачи в "Капана", които ще разберат в края на заветната 2019-а дали рискът си е струвал.

Коментари