Канцлерът на Австрия реши: Предсрочни избори

Себастиан Курц обяви, че прекратява работата в кабинета с Австрийската партия на свободата

Австрийският канцлер Себастиан Курц призова възможно най-скоро в страната да бъдат проведени нови избори след скандалния видеозапис и оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, предадоха световните агенции.

"Предложих на президента в Австрия да бъдат проведени предсрочни избори възможно най-скоро", каза Курц на пресконференция във Виена.

Канцлерът заяви, че прекратява работата в коалиционното правителство с Австрийската партия на свободата, допълва агенцията.

По-рано източници от кабинета съобщиха, че предсрочни парламентарни избори в Австрия може да се проведат в средата на юли или през септември.

Вчера две авторитетни немски издания - списание "Шпигел" и вестник "Зюддойче цайтунг", публикуваха видеозапис, направен тайно през юли 2017 г., - три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха АПС до властта и направиха Щрахе втория човек в правителството.

В него се вижда и чува, как лидерът на АПС обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация. Жената на записа иска да инвестира около 250 милиона евро в Австрия, а Щрахе й обяснява как да дари пари на неговата партия посредством сигурна неправителствена организация. Лидерът на АПС дава на жената да разбере, че може да се надява да получи строителни проекти, които преди са били поверявани на голямата австрийска компания Щрабаг (Strabag).

 

Източник: БТА

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?